Rusya, dünyanın en büyük ikinci petrol üreticisi ve küresel petrol arzının da yüzde 10’unu sağlıyor. Petrol fiyatları Rusya’nın işgal girişimi başladığından bu yana yüzde 20’ye yakın yükseldi. Rusya- Ukrayna gerilimi öncesi brent petrolün varili (159 litre) 93 dolar seviyesindeydi.
110 doları aştı! Petrolde kırmızı alarm, 8 yılın zirvesine çıktı: Kimse almak istemiyor
Rusya’nın Ukrayna işgali sonrasında birçok devlet Rus ekonomisine, ağır yaptırımlar uygulamaya başladı. Bunun sonucunda ise Rusya’nın finansal sistemi ve petrol ticareti büyük zarar gördü. Dünyanın büyük bir kısmına petrol ihracı yapan Rusya’dan artık kimse petrol almak istemiyor. Piyasada yaşanan bu sıkışıklık nedeniyle ise petrol 110 doları aşarak 8 yılın zirvesine tırmandı. Doğalgaz fiyatları da bundan etkilenerek yükselişe geçti.
Dün ise 112 dolarlara kadar çıktı. Yükselişte, Rusya’nın 20 dolar daha ucuza satmasına rağmen firmaların bunu almaya yanaşmaması etkili oldu.
‘STRATEJİK REZERVLER’ YARAMADI
Rus petrolünün uluslararası ticarette adeta istenmeyen ürün haline gelmesi petrol fiyatlarında yükselişe yol açarken, bu artışın önüne geçmek isteyen başta ABD olmak üzere Uluslararası Enerji Ajansı üyeleri önceki gün stratejik rezervlerinden 60 milyon varil petrolü piyasaya süreceklerini açıkladı. Ancak küresel günlük tüketimin ortalama 90-95 milyon varil olduğu düşünüldüğünde, bu adım fiyatların düşmesi yönünde bir etki yaratmadı.
DOĞALGAZ 2 BİN EURO’YU AŞTI
Petrol fiyatlarında yukarı yönlü baskının bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Uzmanların hesaplamalarına göre brent petroldeki her 10 dolarlık artış Türkiye’nin yıllık enerji maliyetini 4-5 milyar dolar yükseltici etki yapıyor.