Ziraat Bankası konut kredisi faiz oranını düşürdü! Bankalar faizde frene bastı... Konut fiyatları artışa geçti

Ziraat Bankası sürpriz bir hamle ile konut kredisi faiz oranlarını düşürdü. Diğer bankalar da mevduat faiz oranlarını indirdi. Ekonomistler Merkez Bankası'nın eylül ayında faiz değişikliği yapmasını beklemese de yıl sonu veya 2025'in ilk çeyreğinde faiz indirimi sürecinin başlamasını öngörüyor. Bankacılık sektörü ise şimdiden frene bastı.

Google Haberlere Abone ol
Ziraat Bankası konut kredisi faiz oranını düşürdü! Bankalar faizde frene bastı... Konut fiyatları artışa geçti

Piyasalar bugün açıklanacak Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını bekliyor. Uzmanlar Merkez'in bu ay sıkı duruşu faiz indirimini pas geçmesini bekliyor.

PPK'nın önümüzdeki dönemde olası bir faiz indirimine kapı aralayıp aralamayacağı ise merak konusu.

AAFinans anketine göre, ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyan değeri, faizin yüzde 50'de sabit bırakılması yönünde.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 50'de sabit bırakılacağını öngörüyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 46,65 olarak hesaplandı.

Uzmanlar yılın son ayında veya en geç 2025 ilk çeyreğinde faiz indirimi sürecinin başlamasını bekliyor. Bankacılık sektörü ise bu beklentiyi standart TL mevduat faizleriyle fiyatlıyor.

Yılın ilk yarısında mevduatlara yüzde 50’nin üzerinde faiz veren bankacılık sektöründe artık bu faizleri vermiyor.

BANKA FAİZLERİ GERİLEDİ

Bankalarca Açılan Mevduatlara Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları'na (Haftalık-Akım) bakıldığında ise TL üzerinden 1,3,6 ve 12 aylık mevduat faizlerinin 6 şubat haftasında gerilediği görüldü.

Bankaların yılın ilk yarısında yüzde 50'yi aşan faiz oranları ise yaz aylarından sonra geriledi. Haziran sonunda 6 aya kadar vadede standart TL mevduatı yüzde 47, 6 ay-1 yıl arası ise yüzde 43,5’e indi.

6 aya kadar vadeli standart TL mevduat faizi, 8 Temmuz’da haziran enflasyon verisinin açıklanmasından sonra yüzde 40’a indi. 6 aydan daha uzun vadeli mevduat faizleri ise yüzde 38-34 aralığına geriledi.

ZİRAAT BANKASI KONUT KREDİSİ FAİZ ORANINI DÜŞÜRDÜ

Ziraat Bankası konut kredisi faiz oranını 2.79'a düşürdü. Ziraat Bankası'nın faiz indirim kararı sonrasında konut fiyatları yükselişe geçti.

Ziraat Bankası konut kredisi faiz oranını düşürdü! Bankalar faizde frene bastı... Konut fiyatları artışa geçti
Bu karar sonrasında bir ev sahibi, evin değerini aynı gün içerisinde 1.750.000 TL arttırdı.

Vatandaşlar ilan sahibi hakkında soruşturma açılmasını istedi.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin