Yüzde 25 kira sınırı bugünden itibaren bitti. Temmuz ayı ile birlikte konut kira zammı nasıl hesaplanacak? Kira zam oranları uçuyor: İşte temmuz ayı konut kirası hesaplama yöntemi

Türkiye genelinde uygulanan konut kiralarında yüzde 25 zam sınırı bugünden itibaren sona erdi. Hem ev sahipleri hem de kiracılar yeni dönemde kira zamlarının nasıl hesaplanacağını araştırıyor. Buna göre 1 Temmuz 2024 tarihi yani bugün itibariyle hesaplamalar TÜFE oranlarına göre yapılacak. İşte kira zammı hesaplama yöntemi.

Google Haberlere Abone ol
Yüzde 25 kira sınırı bugünden itibaren bitti. Temmuz ayı ile birlikte konut kira zammı nasıl hesaplanacak? Kira zam oranları uçuyor: İşte temmuz ayı konut kirası hesaplama yöntemi

Türkiye'de kira artışlarına ilişkin mevcut sınır, konut kiraları için yüzde 25 olarak belirlendi. Ev sahipleri ile kiracıları sıkça karşı karşıya getiren kira zam sınırı büyük tartışmalara neden oldu. Bazı kiracılar yüzde 25 zam sınırını kötüye kullanırken bazı ev sahipleri de hiç böyle bir sınır yokmuş gibi fahiş zam yapmaya devam etti.

Konut kiralarında uygulanan yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz 2024 tarihinden yani bugünden itibaren uygulanmayacak. Peki kira zamları nasıl hesaplanacak?

TÜFE ORANINA GÖRE HESAPLANACAK

Kira zam sınırı kalktı, konut kiralarına yapılacak zam oranı TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) oranına göre hesaplanacak. TÜFE, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ay açıklanan ve tüketici fiyatlarındaki değişimi ölçen bir endekstir. Kira artışları, genellikle son 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanır. Bu durumda, kira artış oranı şu şekilde belirlenir:

TÜFE Oranı Belirlenir: TÜİK tarafından açıklanan ve son 12 ayı kapsayan TÜFE ortalaması dikkate alınır.
Sözleşme Tarihi ve Mevcut Kira Ücreti: Kira artışı, mevcut kira bedeli üzerinden TÜFE oranı uygulanarak hesaplanır.
Yeni Kira Bedeli: Mevcut kira bedeli, belirlenen TÜFE oranıyla çarpılarak yeni kira bedeli bulunur.

ÖRNEK HESAPLAMA

TÜİK tarafından açıklanan 2024 yılı Mayıs enflasyonu bir önceki aya göre %3,37, bir önceki yılın Aralık ayına göre %22,72, bir önceki yılın aynı ayına göre %75,45 ve on iki aylık ortalamalara göre %62,51 olarak gerçekleşti. 

10 bin lira kira ödeyen bir kişi bu oranlara göre kira artışını şu şekilde yapacak: 

Mevcut kira: 10 bin lira.
TÜFE oranı: Yüzde 62.51 

Yeni kira: 10.000 x 1.6251 = 16 bin 251 lira

Eğer yüzde 25 kira zam sınırı devam etseydi, 10 bin liralık evin kirası 12 bin 500 lira olacaktı.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin