Yurt dışı çıkış harcı kaç TL, ne kadar 2024? Yurt dışı çıkış harcı nereden, nasıl ödeniyor, ne kadar süre geçerli?

Türkiye'den yurt dışına çıkmak isteyen vatandaşlar, yurt dışı çıkış harcı ödüyor. Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip olan herkesin ödemek zorunda olduğu yurt dışı çıkış harcına, zam yapılması bekleniyor. Yurt dışı çıkış harç pullarına yapılması beklenen zamma ilişkin araştırmalar başladı. Peki, Yurt dışı çıkış harcı kaç TL, ne kadar 2024? Yurt dışı çıkış harcı nereden, nasıl ödeniyor, ne kadar süre geçerli?

Google Haberlere Abone ol
Yurt dışı çıkış harcı kaç TL, ne kadar 2024? Yurt dışı çıkış harcı nereden, nasıl ödeniyor, ne kadar süre geçerli?

2024 yılı itibariyle 150 TL olan yurt dışı çıkış harcına yüzde 1000'e yakın zam yapılacağı konuşuluyor. Bilindiği üzere bu ödeme genellikle havaalanlarında harç pulu satın alınarak ödeniyor. Fakat bazı durumlarda online ödeme de yapılabiliyor. Söz konusu harç puluna, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı yeni vergi paketi ile zam gelmesi bekleniyor. Peki, Yurt dışı çıkış harcı kaç TL, ne kadar 2024? Yurt dışı çıkış harcı nereden, nasıl ödeniyor, ne kadar süre geçerli? İşte yurt dışı çıkış harcı ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI KAÇ TL, NE KADAR 2024?

Türkiye'den yurt dışına çıkış yapmak isteyen vatandaşların ödediği yurt dışı çıkış harcı 2024 yılı itibariyle 150 TL olarak ödeniyor. Fakat Kurban Bayramı'ndan sonra TBMM gündemine gelmesi beklenen yeni vergi paketinde, yurt dışına çıkış harcının yüzde 1000 oranında zamla 1.500-1.750 lira olacağı söyleniyor. Ayrıca bu vergi paketinde kuryelere vergi getirilmesi ve engellilerin vergi muafiyetinin daraltılması beklentiler arasında.

Yurt dışı çıkış harcı kaç TL, ne kadar 2024? Yurt dışı çıkış harcı nereden, nasıl ödeniyor, ne kadar süre geçerli?

Yurt dışı çıkış harcı Temmuz 2019 ile Şubat 2022 döneminde 50 TL, Mart 2022'de ise 150 TL olmuştu. 2023 yılında 1 milyar 311 milyon lira tahsilat yapılan yurtdışı çıkış harçlarından 2024 yılının Ocak-Nisan döneminde ise 427 milyon lira gelir sağlanmıştı.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yaptığı duyuruda, yurt dışına çıkış harcının yeniden belirlenmesine ilişkin çalışmaların olduğunun basına yansıyan haberlerde yer aldığı belirtildi.

Diğer vergi kanunlarında olduğu gibi yurt dışına çıkış harçlarının da etkililik ve verimlilik yönüyle sürekli değerlendirmeye tabi tutulduğuna işaret edilen duyuruda, "Bilindiği üzere bu harç, yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından, çıkış başına maktu olarak alınmaktadır. Yurt dışına çıkış harcının, yurt dışına çıkış tarihinde yürürlükte bulunan tutarlar üzerinden ödenmesi gerekir. Dolayısıyla çıkan haberler nedeniyle bugünden harç pulu satın almak veya diğer yollarla harcı ödemek, çıkış tarihinde geçerli tutarın ödenmeyeceği anlamına gelmez. Vatandaşlarımızın bu tür spekülatif haberler nedeniyle mağdur olmaması için Başkanlığımız açıklamalarını takip etmesi önem arz etmektedir." ifadelerine yer verildi.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI NEREDEN, NASIL ÖDENİYOR?

Yurt dışı çıkış harcı havaalanlarındaki harç pullarıyla, online olarak ya da ATM'ler aracılığıyla ödeniyor. Havaalanlarındaki harç pulu satış gişelerinden, uçuşunuzdan önde yurt dışı çıkış harcını ödeyebilir, çeşitli bankaların internet bankacılığı ve mobil uygulamalarından ödeyebilir ya da e-Devlet kapısı üzerinden ödeyebilirsiniz. Yine bazı bankaların ATM'leri üzerinden de ödeme yapabilirsiniz.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI NE KADAR SÜRE GEÇERLİ?

Yurt dışı çıkış harcı, ödeme yapıldıktan sonra belirli bir süre boyunca geçerli sayılmaktadır. 2024 yılından itibaren, yurt dışı çıkış harcı ödendikten sonra 15 gün boyunca geçerlidir. Bu süre içinde seyahat edemez ya da yurt dışına çıkış yapamazsanız, yeni bir harç ödemeniz gerekebilir. Harç ödendiğine dair belgeyi (harç pulunu) veya ödeme makbuzunu, havaalanında pasaport kontrolü sırasında ibraz etmeniz gerekmektedir.

 

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCINDAN KİMLER MUAF?

  • 7 yaş altındaki bütün çocuklar
  • Çıkış tarihi itibariyle yurt dışı oturma iznine sahip olanlar
  • Çift pasaport sahibi olup yurt dışına çıkarken diğer ülkenin pasaportunu kullanan vatandaşlar
  • Yurt dışına ticari amaçla sefer yapan yolcu veya yük taşıma araçlarının mürettebatları
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) kimlik göstererek çıkan yurttaşlar

Ayrıca, yurt dışı çıkış harcı muaf olma durumu öğrenciler ve yeşil pasaportlular için geçerli değildir. Bu gruplara dahil olan kişiler harç pulu ibraz etmekle yükümlüdür.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin