Türkiye 2021’de, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele konusunda geri kaldığı gerekçesiyle FATF tarafından gri listeye alınmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Türkiye gri listeden çıkacak” açıklamasından sonra gri liste kararının ne zaman uygulanacağı merak edildi. Peki, Türkiye gri listeden çıktı mı, ne zaman çıkacak? Türkiye’nin gri listeden çıkması neden önemli?
TÜRKİYE GRİ LİSTEDEN ÇIKTI MI, NE ZAMAN ÇIKACAK?
Türkiye, kara para aklama ve Birleşmiş Milletler'in (BM) yaptırım listesinde yer alan grupların finansmanına açık olan bankacılık, emlak ve diğer sektörleri denetlemediği gerekçesiyle FATF tarafından gri listeye alınmıştı.
2024 Şubat’ta FATF Türkiye’nin eylem planını büyük ölçüde tamamladığı ve yerinde bir değerlendirme yapılması gerektiğine dair ilk tespitte bulunmuştu.
Bakan Şimşek’in açıklamasından sonra FATF yetkilileri Türkiye’de inceleme yaptı. FATF’ın Haziran ayında yapılacak toplantıda Türkiye’yi gri listeden çıkarma kararı vermesi bekleniyor.
TÜRKİYE’NİN GRİ LİSTEDEN ÇIKMASI NEDEN ÖNEMLİ?
Türkiye’nin gri listede olması dış finansman sağlaması önündeki en önemli zorluklardan biri. Eğer gri listeden çıkarsa bu zorluk büyük ölçüde aşılacak ve Türkiye’nin yurt dışından daha çok yatırım çekmesini sağlayacak. Yabancı bankalar ve yatırımcılar ile ilişkimiz açısından da Türkiye’nin gri listeden çıkması çok önemli.
GRİ LİSTEDE OLAN ÜLKELER HANGİLERİ?
Arnavutluk, Barbados, Birleşik Arap Emirlikleri, Burkina Faso, Cayman Adaları, Cebelitarık, Fas, Filipinler, Güney Sudan, Haiti, Jamaika, Kamboçya, Kongo Cumhuriyeti, Mali, Mozambik, Panama, Senegal, Suriye, Tanzanya, Türkiye, Uganda, Ürdün ve Yemen gri listede yer alıyor.