TORBA KANUN SON DURUM (25 MAYIS 2024): Taşerona kadro, BAĞ-KUR 7200 günde emeklilik, 3600 ek gösterge, ev hanımlarına emeklilik Torba yasa maddeleri ne?

Torba kanun son durum 25 Mayıs 2024, tüm vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Kamuoyunu yakından ilgilendiren torba yasa 2024 maddeleri arasında; taşerona kadro, BAĞ-KUR 7200 günde emeklilik, 3600 ek gösterge, ev hanımlarına emeklilik gibi birçok maddenin yer alması bekleniyor. Seçimlerin ardından Meclis’in çalışmalarına tekrar başlamasıyla beraber, çok konuşulan 2. Torba yasa yeniden gündeme taşındı. Peki, Torba yasa ne zaman çıkacak, maddeleri neler?

Google Haberlere Abone ol
TORBA KANUN SON DURUM (25 MAYIS 2024): Taşerona kadro, BAĞ-KUR 7200 günde emeklilik, 3600 ek gösterge, ev hanımlarına emeklilik Torba yasa maddeleri ne?

Sosyal ve ekonomik birçok düzenlemenin yer aldığı 2. Torba Yasa için bekleyiş sürüyor. Bir yandan Adalet Bakanlığı’nın 9. Yargı paketi, öte yandan Taşerona kadro, BAĞ-KUR 7200 günde emeklilik, 3600 ek gösterge, ev hanımlarına emeklilik, kademeli emeklilik gibi maddeleri içeren torba yasa ile ilgili gelişmeler yakından takip ediliyor. Görüşülmek üzere TBMM’ye sunulan torba yasa maddelerinin kabul edildikten sonra Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Peki, torba yasa ne zaman çıkacak, maddeleri neler? İşte, Torba Kanun son durum (25 Mayıs 2024)…

TORBA KANUN SON DURUM (25 MAYIS 2024): Taşerona kadro, BAĞ-KUR 7200 günde emeklilik, 3600 ek gösterge, ev hanımlarına emeklilik Torba yasa maddeleri ne?

TORBA KANUN SON DURUM (25 MAYIS 2024)

2. Torba Kanun maddelerinin ne zaman Meclis’in onayından geçtikten sonra yasalaşacağı henüz belli değil. Söz konusu yasa ile taşerona kadro, BAĞ-KUR 7200 günde emeklilik, 3600 ek gösterge, ev kadınlarına emeklilik, kademeli emeklilik gibi birçok maddenin yürürlüğe girmesi bekleniyor. En son İşsizlik Sigortası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunuldu. 2024 Torba Yasa yürürlük tarihi ile ilgili gelişmeler yaşandığında haberimizde yer vereceğiz…

TAŞERONA KADRO 2024 SON DURUM NE?

Taşeron işçiye kadro düzenlemesinin de Torba Yasa’da yer alması beklentiler arasında. En son TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay konuyla ilgili, “Seçimden evvel 700 bin işçinin kamu sözleşmesinin bitmesini istiyoruz. Gündem, geçici işçi, kamu sözleşmesi ve taşeron işçilerin kadroya geçmesi. Çalışma hayatıyla ilgili taleplerimizin tamamına yakını halloldu. KİT’lerdeki taşeronlar ile kamuda kapsam dışında kalan taşeron işçilerin kadro beklentisi devam ediyor” açıklamasını yapmıştı.

Daha önce 1 milyona yakın taşerona kadro sağlanmıştı. Şimdi çoğunu belediyeler, enerji sektörü ve karayollarında çalışanların oluşturduğu 100 bine yakın KİT taşeron işçisine kadro verilmesi bekleniyor. Fakat Torba Yasa taslak metninin ne zaman hazırlanacağı ve Meclis Başkanlığı’na sunulacağı bilinmediğinden taşerona kadro ile ilgili herhangi bir yeni gelişme henüz yaşanmadı.

BAĞ-KUR 7200 GÜNDE EMEKLİLİK NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Yeni Torba Yasa ile BAĞ-KUR’da 9000 bin olan prim gününün 7200 güne düşürülmesini içeren emeklilik düzenlemesinin de yer alması bekleniyor. En son Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Bağ-Kurlulaın prim gün sayısının SSK’lılarla eşitlenmesine yönelik çalışmanın orta vadeli plan içinde olduğunu belirtmişti. Işıkhan, şunları da belirtmişti:

“Sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliğini sağlamak zorundayız. Bunu da prim gelirleriyle sağlıyoruz. Bu yüzden vatandaşlarımızı mümkün olduğu sürece istihdamda ve çalışma hayatında tutmaya gayret ediyoruz. Emeklilik aslında bir sonuçtur. Hepimiz çalışıyoruz, belli bir noktada hak ediyoruz. Burada tabii ki Bağ-Kur'luların beklentisini saygıyla karşılıyorum. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200'e düşürülmesi konusu da seçim öncesinde verilen bir vaatti. Biz bunu da yerine getireceğiz.”

7200 prim günü ile emeklilik maddesinin yürürlüğe girip yasalaşması ile beraber, BAĞ-KUR’lu esnafların erken emeklilik hayalleri gerçekleşmiş olacak.

3600 EK GÖSTERGE NE OLDU?

3600 ek gösterge maddesinin de Torba Yasa’da yer alması bekleniyor. Konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, şu ifadelere yer vermişti:

"15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe giren 3600 Ek Gösterge Düzenlemesi ile çalışan emekli 5,3 milyon kamu personeli ve bunların hak sahiplerinin ek göstergelerinin yeniden düzenlemesini sağladık. Bununla beraber birinci dereceye yükselen devlet memurlarımız için 3600 ek gösterge düzenlemesini de hükumet olarak en kısa sürede hayata geçireceğiz."

3600 ek gösterge, memurların unvan, görev sorumlulukları ve hizmet, maaş hesaplarında önemli bir rol oynayacak.

 

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER, NE ZAMAN ÇIKACAK?

Torba Yasa’nın bir diğer önemli maddesinin ise ev hanımlarına emeklilik olması bekleniyor. Bu düzenleme ile ilgili Bakan Işıkhan, "Gündemimizde var, orta vadede. Madde madde ele alacağız inşallah. Tamamen bütçe disiplinine bağlı. Allah nasip ederse enflasyon hedefimizi tutturduk, refah artışını da gerçekleştirmiş olacağız. Refahta artış olduktan sonra her şey daha da iyi olacak." demişti. Bakan Işıkhan, ev hanımlarının sigortalılığı ve emekliliği ile ilgili çalışmanın başladığını söyledi.

KADEMELİ EMEKLİLİK GELECEK Mİ 2024?

Geçtiğimiz aylarda konuyla ilgili konuşan Bakan Işıkhan, staj sigortası ve kademeli emeklilik hakkında herhangi bir çalışmalarının olmadığını söylemişti. Fakat yeni Torba Yasa’da kademeli ya da kısmi emeklilik ile ilgili bir düzenlemenin yer alıp almayacağı henüz bilinmiyor. Işıkhan’ın açıklamasına göre kademeli emekliliğin Torba Yasa’da beklenmediğini söyleyebiliriz. Kademeli emeklilik olması halinde şartları sağlayanlar kademeli olarak emekli olabilecek. Emeklilik yaşı ve prim gün sayısı yerine her iki şartın da kademeli olarak doldurulmasına dikkat edilecek.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin