TEMMUZ EMEKLİ MAAŞ ZAMMI SON DURUM (30 MAYIS 2024): SSK, BAĞ-KUR emekli maaş zammı ne kadar olacak? Emekliye refah payı ve seyyanen zam var mı?

Temmuz emekli maaş zammı son durum (30 Mayıs 2024) gelişmeler anloık olarak takip ediliyor. Milyonlarca emeklinin gözü kulağı Temmuz ayında TÜİK'in açıklayacağı eenflasyon oranında. Her yıl iki defa zam alan memur ve emeklilerin şimdilik 4 aylık enflasyon oranına göre maaş zamları belli oldu. Emekliler, 2024'ün ilk 6 ayı için yüzde 49,25 oranında maaş zammı aldı. Peki, SSK, BAĞ-KUR emekli maaş zammı ne kadar olacak? Emekliye refah payı ve seyyanen zam var mı? İşte emekli zammı 2024...

Google Haberlere Abone ol
TEMMUZ EMEKLİ MAAŞ ZAMMI SON DURUM (30 MAYIS 2024): SSK, BAĞ-KUR emekli maaş zammı ne kadar olacak? Emekliye refah payı ve seyyanen zam var mı?

2024 Temmuz SSK, BAĞ-KUR emekli maaş zammı ne kadar olacak? Memur ve emekliler, Temmuz ayında açıklanacak 6 alık enflasyon oranını bekliyor. Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayı enflasyon rakamları ile 4 aylık enflasyon oranı yüzde 18,72 oldu. Yılda iki defa emekli ve memur maaşına zam yapılıyor ve zam oranı enflasyon ile toplu sözleşmeye göre belirleniyor. Şimdi gözler Mayıs ve Haziran ayı enflasyon rakamlarında. Peki, Emekliye refah payı ve seyyanen zam var mı? İşte Temmuz emekli maaş zammı son durum (30 Mayıs 2024)...

TEMMUZ EMEKLİ MAAŞ ZAMMI SON DURUM (30 MAYIS 2024)

Emekli ve memurlara her yıl iki defa Ocak ve Temmuz aylarında maaş zammı yapılıyor. Bu zam oranları ise 6 aylık enflasyon oranına ve toplu sözleşmeye göre belirleniyor. Kimi zaman emeklilere seyyanen zam ya da refah payı da söz konusu olabiliyor.
30 Mayıs 2024 Temmuz emekli maaş zammı son durum şöyle:

Emekliler 2024'ün ilk 6 aylık dönemi için yüzde 49,25 oranında zam aldı.

Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayları enflasyon rakamları açıklandı. TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre 4 aylık enflasyon farkı 18,72 oldu. Böylece emekliler nisan ayından itibaren yüzde 18,72 oranında zam elde etmiş oldu.

TEMMUZ EMEKLİ MAAŞ ZAMMI SON DURUM (30 MAYIS 2024): SSK, BAĞ-KUR emekli maaş zammı ne kadar olacak? Emekliye refah payı ve seyyanen zam var mı?

Şimdi gözler 3 Haziran'da açıklanacak olan Mayıs ayı enflasyon oranı ile 3 Temmuz'da açıklanacak olan 6 aylık enflasyon rakamlarına çevrildi. Bu veriler de belli olduktan sonra emekli ve memur maaş zam oranı kesinleşecek.

En son ki Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 6 aylık enflasyon oranı yüzde 25,46 olarak tahmin edilmişti.

6 aylık enflasyonunun bu hesaplama şeklinde gerçekleşmesi halinde, emekli maaş zammı oranı yüzde 25,46 olacak.

EMEKLİYE REFAH PAYI VE SEYYANEN ZAM VAR MI TEMMUZ 2024?

Geçtiğimiz haftalarda emekliye refah payı açıklaması yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Şu anda bunu konuşmak için çok erken. Bunun için temmuz ayını bekleyelim" demişti.

10 bin TL emekli taban maaşının artması bekleniyor. Ocak'ta memur emeklisi ve SSK ile BAĞ-KUR emeklisi maaş zammı arasındaki 12 puanlık zam farkı kapatılmıştı. Bu şekilde emeklilere yüzde 49,25 oranında zam yapılmıştı.

1 Ocak 2024 itibariyle en düşük emekli maaşı 7.500 TL'den 10 bin TL'ye yükselmişti. Yine kök maaşı 10 bin TL'nin altında kalan emeklilerin maaşları ise 10 bin TL'ye çıkarılmıştı.
MB Piyasa Katılımcıları Anketi tahmin oranına göre zam yapılırsa kök maaşlar yüzde 25 oranında artacak. Emekliye refah payı olup olmayacağı henüz belli değil. Yapılması halinde emekli maaşı ek artış ile daha da yükselecek.

Refah payı; çalışanlar enflasyon oranında zam alsalar da kur, fiyat gibi dalgalanmalardan korunmaları için uygulanan bir ödeme miktarıdır. Maaşların enflasyon oranı düşüldükten sonra hesaplanarak ödenir.

 

Diğer yandan emekli vatandaşların beklentisi maaşlarına seyyanen zam yapılması yönünde. Fakat AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emekliye seyyanen zam tartışmalarına ilişkin bir çalışmaları olmadığını belirtmişti.

Güler, "Bizim biraz bu tür sözleri söylerken insanlarımızı da üzmeyecek, hayal kırıklığına uğratmayacak bir ciddiyeti sergilememiz lazım" demiş ve eklemişti:

"Bakanlığımızın bundan sonraki dönemler için Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edeceği herhangi bir çalışma gelirse biz de haberdar olacağız. Dedikleri gibi 5-10 bin liralık çalışmamız yok. Maalesef ama bunu neye göre söylediler hangi rakamları neye göre kıstas alıyorlar hangi bütçe imkanlarına kıstas alıyorlar maalesef bu konuda benim bilgim yok."

Seyyanen zam, belli bir çalışan grubuna yüzdelik değil eşit zam yapılmasıdır.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin