Avrupa'nın en büyük denizde toplu ulaşım sağlayıcısı olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Şehir Hatları AŞ; Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD) “Ulaşım Sektöründe Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konulu hibe çalışmasının proje yürütücüsü ve uygulayıcısı oldu. İstanbul’da Şehir Hatları’nın, İzmir’de ESHOT’un, Ankara’da ise EGO’nun almaya hak kazandığı 100 bin Euro’luk hibe ile çalışan kadın sayısının arttırılması hedefleniyor.
Son beş yılda; kadın gemicileri, Şehir Hatları tarihinin ilk kadın kaptanını ve kadın yöneticileri işe alarak kadın istihdamını yüzde 295 oranında arttıran Şehir Hatları, şimdi de Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD) “Ulaşım Sektöründe Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konulu hibe çalışmasının İstanbul’daki proje yürütücüsü ve uygulayıcısı oldu.
TARİHİ HALİÇ TERSANESİNDE İMZA TÖRENİ
Tarihi Haliç Tersanesi’ndeki İstanbul Sanat Müzesi’nde düzenlenen imza törenine; Fransa Büyükelçisi Isabelle Dumont, Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Cemal Ufuk Karakaya, İBB Ulaşım Grup Başkanı Dr. Özgür Soy, İBB Mali Hizmetler Daire Başkanı Rezzan Neslihan Vural, AFD Genel Müdürü Rémy Rioux, Şehir Hatları Genel Müdürü Ercüment Güldik, ESHOT Genel Müdürü Turgay Bozoğlu, EGO Genel Müdür Yardımcısı Zafer Tekbudak katıldı.
“LİDERİN BAKIŞI ZİNCİR ETKİSİ YARATIYOR”
Üsküdar Belediye Başkanı ve önceki Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş yaptığı konuşmada “2019’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı Sayın Ekrem İmamoğlu kazandığında, Büyükşehir Belediyesi genelinde ve şirketlerinde kadın sayısı son derece düşüktü. Ekrem Başkanımızın bakışı sayesinde hak eden, liyakatli kadınların göreve getirilmesinin bir etkisi olarak bugün Üsküdar Belediye Başkanlığı’nı yaptığım görevde de kadın çalışan konusundaki farkındalığımız çok yüksek. Bu nedenle liderin bakışının önemini ve zincir etkisini burada paylaşmak istiyorum” dedi.
“ULAŞIMDA KADINLARIN AYAK SESLERİ”
İmza törenine katılan İBB Ulaşım Grup Başkanı Dr. Özgür Soy “İBB’de kadın istihdamı Haziran 2019’dan bu yana yüzde 70’e yakın arttı. Sadece iştirak şirketlerimizde kadın çalışan sayısındaki artış yüzde 98’e ulaştı, kadın yönetici sayısı 5 yılda yüzde 120 artış gösterdi. 2019 yılından itibaren sadece Şehir Hatları’nda değil diğer ulaşım sistemlerinde de kadınlar her alanda görev yapmaya başladılar. Örneğin; kent içi ulaşımın önemli aktörlerinden Metro İstanbul’da 2019 yılına göre toplam kadın çalışan sayısı 3,5 kat, kadın tren sürücüsü sayısı ise 52 kat arttı. Bugün geldiğimiz noktada Metro İstanbul’da her 3 tren sürücüsünden biri kadın. Türkiye’nin en köklü ulaşım markası İETT’de 2019’da hiç kadın şoför yoktu, bugün ise İstanbul trafiğinde direksiyon başında 150’yi aşkın kadın otobüs şoförü görev yapıyor” dedi.
“SEKTÖRDE ÖNCÜ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Şehir Hatları Genel Müdürü Ercüment Güldik törende yaptığı konuşmada, "Son 5 yılda gerçekleştirdiğimiz çalışmalar sayesinde, Şehir Hatları tarihinde ilk kez kadın gemicilere istihdam sağladık. 2019'da 21 kadın personelle başladığımız bu yolculuğumuzda, bugün itibarıyla 84 kadın çalışana ulaşarak, kadın istihdamını yüzde 295 oranında arttırdık. Bu rakamlar elbette yeterli değil. Hedefimiz denizcilik sektöründe, tersanelerde, gemilerde, deniz taksilerde, deniz dolmuşlarda daha fazla kadın çalışan görmek. Bu iş birliğiyle yapacağımız çalışmalar, kuşkusuz bu hedefimize ulaşma konusunda çok önemli bir adım olacak" ifadelerini kullandı.
“20 YILDIR İŞ BİRLİĞİ İÇİNDEYİZ”
AFD Genel Müdürü Rémy Rioux ise “AFD, sürdürülebilir ve kapsayıcı hareketlilik yoluyla kadın-erkek eşitliğini, sosyal katılımı ve kadınların iş dünyasına ve kamu hizmetlerine daha iyi erişimini desteklemek için Türk belediyelerini desteklemektedir. İstanbul’da Şehir Hatları, İzmir’de ESHOT ve Ankara’da EGO ile kurulan bu yeni ortaklık aracılığıyla AFD; kadınların ulaştırma sektöründe istihdam edilebilirliği, sektördeki kadın çalışanların sürekli eğitimi ve ayrımcı olmayan işe alım politikalarının eğitim yoluyla geliştirilmesi konularında şehirleri desteklemeyi amaçlamaktadır” dedi.