Otomobil bayilerinde indirim fırtınası var: Otomobil alacaklar aman dikkat, kilit tarih 7 Temmuz

Avrupa Birliği tarafından alınan kararla bazı standartlarda üretilmeyen sıfır araçların satışına yasak geliyor, kritik tarih 7 Temmuz. Türkiye'de ise otomobil bayileri ellerindeki stoku eritmek için liste fiyatlarının çok altında otomobil satışları yapmaya başladı, kampanyalar hızlandı. 7 Temmuz sonrası ne olacak? Düzenleme detayları ne? Otomobil kampanyaları devam edecek mi yoksa fiyatlarda artışa mı gidilecek?

Google Haberlere Abone ol
Otomobil bayilerinde indirim fırtınası var: Otomobil alacaklar aman dikkat, kilit tarih 7 Temmuz

Otomobil alacaklar için kritik tarih 7 Temmuz. Özellikle sıfır araç piyasasını yakından ilgilendiren düzenleme 7 Temmuz'da başlıyor. Avrupa Birliği tarafından getirilen yeni düzenlemeyle birlikte araçlardaki güvenlik donanımı standartları değişiyor. Bu değişim nedeniyle Türkiye'de de otomobil bayileri ellerindeki stokları eritmek için birbiri ardına kampanyalar başlattı.

NELER ZORUNLU HALE GELİYOR?

Avrupa Birliği tarafından yapılan düzenleme ile satılan araçlarda acil durum frenleme asistanı, sürücü yorgunluk algılama sistemi, alkol kilidi hazırlığı, kaza veri kaydedicisi, ani frende otomatik yanan flaşörler, önden çarpmada yaya koruması için ‘safety glass’ özellikli ön cam, lastik basıncı izleme sistemi gibi bazı güvenlik sistemleri zorunlu olacak.

Bu nedenle bayiler ellerindeki araçları satabilmek için kampanyalarını yoğunlaştırdı. Şu anda bayilerde araçlar liste fiyatının altında satılıyor. Yüzde 20 ve 300 bin TL’ye varan indirimler söz konusu.

Peki kampanyalar devam eder mi? Bu standartlarda üretilmeyen sıfır araçlara ne olacak?

YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Ekonomim'de yer alan habere göre  7 Temmuz itibarıyla Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa ülkelerinde trafik kazalarında yaşanan can kayıpları ve yaralanmaları asgari seviyeye indirmek adına “Genel Güvenlik Yönetmeliği“ direktiflerine uygun olan araçlar satılabilecek.

Yenilenen yönetmelikle birlikte bugüne kadar opsiyonel olan ya da henüz bulunmayan acil durum fren asistanının yaya ve bisiklet tanıması, kör nokta uyarı sistemi, alkollü araç kullanma teşebbüsünde aracın kilitlenmesi, kaza veri kaydedici, direksiyon müdahaleli şerit takip, park sensörü veya geri görüş kamerası, ‘safety glass’ uygulamasında bisikletler için ek önlemler gibi pek çok güvenlik direktifi araçlarda zorunlu hale getiriliyor.

7 TEMMUZ SONRASINDA NE OLACAK?

Güvenliği ön plana çıkaran yeni yönetmelik elbette insan hayatı ve maddi zararları en aza indirme noktasında oldukça faydalı bir yenilik. İşlevi ve maksadı açısından hiçbir noksan yok. Markaların ve sektör temsilcilerinin yeni yönetmeliğe dair bir itirazı bulunmuyor.

Ancak bu noktada regülasyon süreci tanınmaması sebebiyle markaların önceden sipariş ettiği veya halihazırda showroom’larda satışa sunulmuş pek çok araç bu yönetmeliğe uymadığından, 7 Temmuz sonrası bu araçların satışı ya da sipariş aşamasında olanların tescilinde belirsizlik söz konusu.

300 BİN LİRAYA KADAR İNDİRİM!

7 Temmuz yönetmeliği öncesi yapılan indirim oranları markadan markaya farklılık gösterse de peşin alımlarda liste fiyatı üzerinden 300.000 TL’ye kadar indirimler uygulanabiliyor. Marka bünyesinde yapılan finansman kampanyaları tercih edildiği takdirde ise çoğu markada liste fiyatının geçerli olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin