Milyonlarca kredi kartı kullanıcısını ilgilendiriyor. BDDK düğmeye bastı. Talimat bankalara gönderildi. Kredi kartı limitlerine ayar...

Ekonomide sıkılaştırma adımları sürüyor. Krediler yüksek faiz ile imkansız hale geldi. Vatandaşlar kredi kartlarına yöneldi. Kredi kartlarından yapılan alış verişte taksit sınırlandırmasına gidilmişti. Şimdi de kredi kartlarının limitleri düşürülecek.

Google Haberlere Abone ol
Milyonlarca kredi kartı kullanıcısını ilgilendiriyor. BDDK düğmeye bastı. Talimat bankalara gönderildi. Kredi kartı limitlerine ayar...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), enflasyonla mücadele kapsamında kredi kartı limitlerine yönelik kısıtlamalara gideceğine ilişkin iddiaların ardından BDDK, bankalara gönderdiği talimat mektubu ile söz konusu tedbirlerin ivedilikle alınmasını istedi. Kamu ve özel bankalar, gelecek hafta itibarıyla kredi kartı limitlerinde değişikliğe gitmeye hazırlanıyor.

Türkiye'de birçok banka müşterisi için aylık gelirinin 15-20 katı oranında kredi kartı limiti tahsis edilebiliyor. Bu durum, özellikle ekonomi okuryazarlığı olmayan kişilerin büyük bir borç bataklığına saptanmasına neden olurken, yüksek kart limitleri ile sürekli teşvik edilen 'alışveriş yapma' duygusu nedeniyle enflasyonda ciddi bir düşüş görülmemekte.

BDDK, yasa ile belirlenen sınırlar doğrultusunda bankalara kredi kartı limitlerinde değişikliğe gitmesi talimatında bulunurken, yeni uygulamada kredi kartı limitleri yalnızca müşterilerin Findeks notlarına göre değil, aynı zamanda aylık gelirlerine göre değerlendirilecek.

Riskli müşteriler için aylık gelirlerinin 4 katı, ödemelerini eksiksiz yapanlar içinse aylık gelirlerinin 8 katı oranında limit tahsisi için karar verilirken, bu durum şu anda kullanmakta olduğu limiti oldukça yüksek olan müşterilerin limitlerinde kısıtlamaya gidileceği anlamı taşıyor.

Türkiye'de asgari ücret kazanan birçok kişinin dahi 200 bin lirayı bulan kart limitlerine ulaşmış olması dikkat çekiyor.

Ekonomideki tüketim alışkanlıkları için de oldukça sıkıntılı bir durum oluşturan bu uygulama, bankalara gönderilen talimatlar ile kısıtlanacak. Aylık gelirinin 4 katı üzerinde limit verilen kartların limitlerinin düşürülmesi ve bankaların kredi kartı limitlerini incelerken daha sıkı incelemeler yapacağı öğrenildi.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Etiketler kredi kartı banka bddk
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin