Merkez Bankası faiz kararı açıklandı mı, ne olur? Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında düzenlenecek toplantıda alınacak kararlar merak konusu oldu. Merkez Bankası Haziran ayı faiz kararına göre; politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit bırakılmıştı. Döviz kurlarından altın fiyatlarına kadar piyasayı etkileyen faiz kararını, ekonomistler ve vatandaşlar yakından takip ediyor. Peki, Merkez Bankası faiz kararı açıklandı mı, ne olur? TCMB PPK Temmuz 2024 toplantısı ve faiz kararı ne zaman?
MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI AÇIKLANDI MI, NE OLUR?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında bugün (23 Temmuz 2024) toplanıyor. Merkez Bankası Temmuz ayı faiz kararını saat 14:00'te açıklayacak.
Geçtiğimiz ay faiz yüzde 50'de sabit tutulmuştu. Bu ay da faizin sabit tutulması bekleniyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 45 olarak hesaplandı. Yıl sonundan önce ilk faiz indiriminin geleceğine yönelik beklentiler ise devam ediyor.
TCMB TOPLANTI TAKVİMİ 2024
- 23 Ağustos 2024
- 19 Eylül 2024
- 17 Ekim 2024
- 21 Kasım 2024
- 26 Aralık 2024
- 23 Ocak 2025
- 20 Şubat 2025
- 20 Mart 2025
FAİZ PİAYASALARI NASIL ETKİLİYOR?
Yüksek faiz oranlarında, tüketiciler tasarruf etmeye daha fazla eğilim gösterebilir. Mevduat hesapları ve diğer tasarruf araçları daha yüksek getiri sağlar. Böylece, tüketim harcamaları azalabilir.
Kredi almak daha pahalı hale gelir. Bu durum, hem tüketici kredilerini hem de işletme kredilerini etkiler. Yüksek faiz oranları, işletmelerin yatırım yapma ve genişleme planlarını ertelemelerine neden olabilir.
İşletmeler için borçlanma maliyetleri artar, bu da yeni yatırımları ve genişleme projelerini daha az cazip hale getirir. Sonuç olarak, yatırımlar azalabilir.
Yüksek faiz oranları, şirketlerin kârlarını düşürebilir ve bu da hisse senedi fiyatlarını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, yatırımcılar daha güvenli ve sabit getirili yatırım araçlarına yönelebilirler.
Faiz oranları yükseldiğinde, mevcut tahvillerin fiyatları düşer çünkü yeni ihraç edilen tahviller daha yüksek getiri sağlar. Düşük faiz oranları, tahvil fiyatlarını yükseltebilir.
Bir ülkenin faiz oranları diğer ülkelere göre yüksekse, yabancı yatırımcılar bu ülkede yatırım yapmaya daha istekli olabilirler. Bu durum, ülkenin para birimine olan talebi artırarak döviz kurunu yükseltebilir.
Enflasyonu kontrol altına almak için merkez bankaları faiz oranlarını artırabilirler. Yüksek faiz oranları, harcamaları ve yatırımları kısıtlayarak talebi düşürür ve bu da enflasyonu yavaşlatabilir.
Düşük faiz oranları ise tasarruf yapmanın getirisini azaltır, bu nedenle tüketiciler daha fazla harcama yapma eğiliminde olabilir. Bu da ekonomide talebi artırabilir.
Kredi maliyetleri düşer, bu da tüketicilerin ve işletmelerin borçlanarak harcama ve yatırım yapmalarını teşvik eder. Ekonomik büyüme hızlanabilir.
Yatırımlar daha cazip hale gelir çünkü borçlanma maliyetleri düşer. İşletmeler, düşük maliyetli kredilerle genişleme ve yenilik projelerine daha fazla yatırım yapabilirler. Düşük faiz oranları, ülkenin para birimine olan talebi azaltabilir ve döviz kurunu düşürebilir.
Enflasyonu kontrol altına almak için merkez bankaları faiz oranlarını artırabilirler. Yüksek faiz oranları, harcamaları ve yatırımları kısıtlayarak talebi düşürür ve bu da enflasyonu yavaşlatabilir.
Ekonomiyi canlandırmak için faiz oranları düşürülebilir, bu da harcamaları ve yatırımları artırarak enflasyonu yükseltebilir.