Kripto varlıkları olan herkesi ilgilendiriyor: FBI'dan açıklama geldi. Kripto para kullanıcıları tehlikede

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yakın zamanda yayınladığı raporda, kripto para dolandırıcılığından kaynaklanan kayıplarda yıllık bazda %45’lik büyük bir artışa dikkat çekti. İşte detaylar...

Google Haberlere Abone ol
Kripto varlıkları olan herkesi ilgilendiriyor: FBI'dan açıklama geldi. Kripto para kullanıcıları tehlikede - Resim: 1

Kripto para dünyası, FBI'ın açıkladığı çarpıcı verilerle sarsıldı. 2023 yılında kripto dolandırıcılığı kayıpları, bir önceki yıla göre %45 artarak 5.6 milyar dolara ulaştı. FBI'ın İnternet Suçları Şikayet Merkezi'ne gelen 69.000'den fazla şikayet, dijital varlık ekosistemindeki güvenlik açıklarının ciddi boyutlara ulaştığını gösteriyor. Rapor, yatırımcıların bilinçlendirilmesi ve güvenlik önlemlerinin artırılması gerekliliğini vurguluyor.

KRİPTO DOLANDIRICILARINDAN DEV VURGUN

FBI'ın yıllık finansal dolandırıcılık raporu, kripto para ekosistemindeki tehlikeleri ortaya koyuyor. 2023 yılında kripto dolandırıcılığı kayıpları yüzde 45 artarak 5.6 milyar dolara ulaştı. Bu rakam, tüm finansal dolandırıcılık kayıplarının yaklaşık yarısını oluşturuyor. Rapor, özellikle yaşlı yatırımcıların hedef alındığını ve yeni dolandırıcılık yöntemlerinin ortaya çıktığını gösteriyor.

FBI'ın İnternet Suçları Şikayet Merkezi (IC3), 2023 yılında 69.000'den fazla kripto ile ilişkili şikayet aldı. Bu şikayetler sonucunda toplam 5.6 milyar dolar kayıp yaşandığı belirtildi. Raporda dikkat çeken bir diğer nokta, kripto dolandırıcılıklarının tüm finansal dolandırıcılık şikayetlerinin yüzde 10'unu oluştururken, toplam kayıpların yaklaşık yarısını temsil etmesiydi.

Rapora göre en çok şikayet 60 yaş üstü bireylerden geldi. Bunu 30'lu ve 40'lı yaşlardaki tüketiciler takip etti. En sık bildirilen suç türü ise yatırım dolandırıcılığı olarak kaydedildi.

FBI raporunda "Yıllar içinde kripto paranın yaygın bir yatırım aracı olarak tanıtılması ve 'fırsatı kaçırma korkusu' zihniyeti, suçluların tüketicileri ve bireysel yatırımcıları hedef almasına yol açtı. Özellikle teknoloji ve beraberindeki risklere aşina olmayan, ancak yatırımdan kâr etmek isteyen kişiler risk altında." ifadelerine yer verildi.