Kredi kartlarında yeni dönem. BDDK uyarı gönderdi. İşte başlayacağı tarih...

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) bankalara yeni uyarılar gönderdi. Kurban Bayramı sonrasında uygulanacak yeni düzenlemelerle kart limiti olması gerekenden yüksek olan müşterilerin limitlerinin, aylık gelirlerinin 4 ila 8 katı arasına çekileceği bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Kredi kartlarında yeni dönem. BDDK uyarı gönderdi. İşte başlayacağı tarih...

Ekonomi yönetiminde yaşanan değişimle birlikte Türkiye'de parasal sıkılaşma adımları hız kazandı ve bu ekonomi modeline uygun iktisadi tedbirler alınmaya devam ediyor.

Aylardır kamuoyunun gündeminde olan ve uygulanması planlanan kredi kartı düzenlemesi için beklenen adımın bayram sonrasında atılacağı öğrenildi. Bir süredir hem Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) hem de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yürütülen çalışmalar, Türkiye'de kredi kartı limitleri ile maaş orantısının kopmuş olduğunu ortaya koydu. Mevzuata aykırı limitler veren bankalara ise ilk uyarılar gönderilmişti.

LİMİTLER DÜŞÜRÜLECEK

BDDK mevzuatlarına göre kredi kartı limitleri, kullanılan yıl dikkate alınarak müşterilerin aylık gelirinin 4 ile 8 katına kadar yükseltilebiliyor. Ancak Türkiye'de birçok banka, yeni kart sahiplerine dahi gelirlerinin 10 katı ve üzerinde limit açımına başvurmakta. Bu durum, özellikle finansal okuryazarlığı olmayan çok sayıda kullanıcının yüklü bir borç batağına saplanmasına neden olurken, ekonomik göstergelerde de bozulma yaşanmasına neden oluyor.

Kart alışverişlerinde rakamlar, geçtiğimiz aylarda kredi kartı akdi faizlerinin artırılmasıyla düşüş gösterse de, mevcut kullanım oranı ekonomi yönetimini tam anlamıyla memnun edecek seviyede değil. Bu durumun, 16 Haziran'da başlayan Kurban Bayramı sonrasında hayata geçirilecek yeni değişikliklerle kısmen düzeltilmesi bekleniyor.

Çok sayıda banka, şu anda kart limitinin önemli bir kısmını kullanmayan müşterilerin limitlerini ve aylık gelirlerini yeniden değerlendirecek. Atılacak adımlar sonucunda, limitleri olması gerekenin üzerinde olan müşterilerin kredi kartı limitleri, aylık gelirlerinin 4 ila 8 katı arasına düşürülecek.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin