İşte memur ve emeklilerin ocak zammı... SGK Uzmanı İsa Karakaş hesapladı

Milyonlarca çalışan ocak ayındaki zammı bekliyor. Ücretler yüksek enflasyon karşısında eridi. Milyonlarca memur ve memur emeklileri toplu sözleşme ve enflasyon farkı alacak. SGK Uzmanı İsa Karakaş, 2025 yılı için memur ve memur emeklilerine yapılacak zam oranlarını hesapladı. Karakaş refah payı hakkında da konuştu.

Google Haberlere Abone ol
İşte memur ve emeklilerin ocak zammı... SGK Uzmanı İsa Karakaş hesapladı

2025 yılına yaklaşırken, Ocak ayında asgari ücretin yanı sıra, özel sektör çalışanlarının, işçilerin, memurların ve memur emeklilerinin de maaşları belli olacak. SGK Uzmanı İsa Karakaş ise memur ve memur emeklilerinin 2025 maaş zamlarını hesapladı ve refah payı beklentisi olanlar için üzücü bir tablo çizdi.

Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte, memur ve memur emeklileri alacakları zam oranlarını merakla bekliyor. SGK Uzmanı İsa Karakaş, Türkiye Gazetesi’ndeki köşesinde memur ve memur emeklilerinin zam oranlarını detaylandırdı.

REFAH PAYI UMUDU KALMADI

Karakaş’a göre, Ocak 2025’te memur ve memur emeklilerine en fazla %10 oranında zam yapılacak. Ancak refah payı konusunda beklentilerin karşılanmayacağını ve ilave bir artış yapılmasının söz konusu olmadığını belirtti.

Karakaş’ın konuya dair yazısında şu ifadelere yer verildi:

“Sosyal güvenlik mevzuatı gereği, tüm memurların maaşları Ocak ayında güncellenmek zorundadır. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden farklı olarak, memur ve memur emeklilerinin maaş güncellenmesinde toplu sözleşme hükümleri esas alınmaktadır.

Bu doğrultuda, geçtiğimiz Temmuz ayında memur ve memur emeklilerinin maaşlarına %19,31 oranında zam yapılmıştır. Aynı dönemde SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına ise 6 aylık enflasyon farkı göz önünde bulundurularak %24,73 oranında artış yapılmıştır.

Ancak memur ve memur emeklileri, sadece toplu sözleşmeye tabi olmaları nedeniyle enflasyonun %5,42 altında maaş güncellemesi alarak mağdur edilmiştir. Ayrıca memur emeklileri, memurlara verilen seyyanen zamdan faydalanamadıkları için mağduriyet yaşamaya devam etmektedir. Bu durum, özellikle memur emeklilerinin yeni yıldaki maaş zammını büyük bir merakla beklemesine yol açmıştır. Eylül ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte muhtemel zam oranları güncellenmiştir.”

 3 AYLIK VERİLER AÇIKLANDI

Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarına ait enflasyon verileri baz alındığında, 3 aylık enflasyon farkı %8,93 olarak gerçekleşmiştir. Geriye sadece Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin veriler kalmıştır.

TOPLU SÖZLEŞME ZAM ORANLARI

2024-2025 dönemine ilişkin memur maaşları ve memur emeklisi maaşlarına yapılacak zamları kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme gereğince, 2024 yılının ilk 6 ayında %15, ikinci 6 ayında ise %10 oranında zam yapılmıştır.

HENÜZ ENFLASYON FARKI OLUŞMADI

2025 yılının ilk 6 ayı için %6, ikinci 6 ayı için %5’lik zam oranları belirlendi. Üç aylık enflasyon farkı %8,93 seviyesinde gerçekleştiği için, şu an itibarıyla memur ve memur emeklileri için enflasyon farkı doğmamıştır.

 OCAK 2025’TE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Toplu sözleşme gereğince memur ve memur emeklisi maaşlarına %6 oranında zam yapılması kesinleşmiştir. Eğer yılın son üç ayında enflasyon farkı oluşursa, bu fark da eklenerek zam oranına dahil edilecektir.

UZMAN ZAMMI AÇIKLADI

Hükümetin revize ettiği Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülen %41,5’lik enflasyon hedefiyle uyumlu bir zam yapılması durumunda, zam oranının %10’un altında kalması beklenmektedir. Ancak Eylül ayı enflasyon verileri bu oranın tutmayacağını göstermektedir. Yıl sonu itibarıyla enflasyonun %43 seviyelerinde olacağı öngörülmektedir. Piyasa katılımcıları anketleri de bu yönde sonuçlar vermektedir. Bu bağlamda, Ocak 2025’te memur ve memur emeklisi maaşlarına azami %10’luk bir güncelleme beklenmektedir.

REFAH PAYI VERILECEK Mİ?

Refah payı beklentilerine dair açıklamada bulunan Karakaş, edindiği bilgilere göre, memur ve memur emeklilerine ilave refah payı verilmesinin öngörülmediğini vurguladı.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Etiketler memur emekli Zam
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin