Türkiye'de işsizlik sayıları düşüyor gibi gözükse de milyonlarca kişi iş aramaya devam ediyor. Yapılan bir araştırma işi olanların da işsizler kadar dertli olduğunu ortaya koydu. Ernst & Young (EY) Work Reimagined Araştırması'na göre iş dünyasında hali hazırda çalışan her 3 kişiden 1'ninin işini değiştirmek istediği ortaya çıktı.
Ernst & Young (EY) Work Reimagined Araştırması'nda iş hayatında işverenlerin ve çalışanların tercihlerine dair veriler yer aldı. Şirketlerin artık yalnızca salgının kalıcı sonuçlarıyla hareket etmediğini gösteren araştırmaya göre, işverenlerin, karşılaştıkları zorlukları iş gücü alanındaki baskıların yanı sıra ekonomik ve jeopolitik baskıların perspektifinden gördüğü sonucuna ulaşıyor.
ÇALIŞANLAR REFAH İSTİYOR
Dünya gazetesinde yer alan EY araştırmasına göre, çoğu çalışan yüksek enflasyon ve yaşam maliyeti ortamında daha iyi prim, özel paketler, yüksek refah arzusu ve iş esnekliğinin sürekli olduğu bir iş dünyası talep ediyor ve bu hedefe ulaşmak için gereken becerilere sahip olmaya çalışıyor.
Araştırmaya göre, işverenlerin yüzde 57'si daha zorlu bir ekonomik ortamın çalışanların yeni iş arama olasılığını azaltacağına inanıyor. Geçen yıla göre biraz daha düşük de olsa çalışanların yüzde 34'ü 12 ay içinde işlerini değiştirmeye istekli görünüyor.
UZAKTAN ÇALIŞMAK DA SIKINTILI
Ücret, çalışanların birincil endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Ayrıca hem işverenler hem de çalışanlar haftada 2 veya 3 gün uzaktan çalışmayı tercih ediyor. Ancak seçim şansı verildiğinde çalışanların yarısı haftada bir günden fazla ofiste bulunmak istemiyor, yüzde 34'ü ise tamamen uzaktan çalışmayı tercih ediyor. Buna göre, iş dünyasında esneklik sağlayan şirketlerin yetenek kazanma ve elde tutma olasılığı artıyor.
Çalışanlara anlamlı projeler sunmak da çalışan bağlılığını destekleyen etmenlerin başında geliyor. Çalışanların yüzde 66'sı işlerini daha anlamlı kılan projelerde yer almanın memnuniyetlerini artıracağını belirtiyor.