Günde bin lira veriyorlar ama işçi bulamıyorlar! O meslek ölmek üzere: Ustalar günde 1000 liraya çalışacak eleman bulamıyor

Tarihi çarşıda ustalar çok zor durumda. Hayat pahalılığı ve işsizlik en büyük şikayet konusuyken Tarihi Bakırcılar Çarşısı'ndaki yarım asırlık ustalar günlük 1000 liraya çalıştıracak eleman bulamıyor. Elek ustaları çekiç sesleri arasında mesleklerini yaşatmaya çalışıyorlar.

Google Haberlere Abone ol
Günde bin lira veriyorlar ama işçi bulamıyorlar! O meslek ölmek üzere: Ustalar günde 1000 liraya çalışacak eleman bulamıyor - Resim: 3

“Benden sonra 4. Kuşak olmayacak”

Kuşaktan kuşağa devam eden elekçilik mesleğine okuyan gençlerin ilgi duymadığını ifade eden Elek Ustası Davut Cıkcıkoğlu, “Ekmekler hazır alındığı için evlerde hamur yapımı azaldı. Dolayısıyla satışlarımızda etkileniyor. Elekçilik mesleği pek fazla ilgi görmediği için biz kendimiz devam ettirmeye çalışıyoruz. Okuyan gençlerin de bu mesleğe ilgi duyması gerekiyor. Günlük 15-20 adet elek yapıyorum ve tanesini 50 TL ye satıyorum. Bu meslek bizden sonra devam etmez. Ben 3. Kuşak olarak elekçilik mesleğini yürütüyorum benden sonra 4. Kuşak olmayacak” şeklinde konuştu.

Üşendikleri için el emeği elekler yerine fabrikalarda üretilen plastik elekleri kullandıklarını söyleyen Emine Karataş, “Geçmişte kadınlarla toplanarak ekmek yapardık. O zamanlarda çok kullanırdık ama şimdi evimizde fabrikadan çıkan plastik elekleri kullanıyoruz. Üşendiğimiz için daha kaliteli olanı almaya gelmiyoruz. Her şeyin sahtesi, her şeyin plastik olanı çıktı. Eski buğday, eski elekler ve eski insanlar kalmadı” diye konuştu.

SIRADAKİ GALERİ

Yapı Kredi emeklinin yüzünü güldürmeyi başardı Yapı Kredi emeklinin yüzünü güldürmeyi başardı
Kaynak: İHA