SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından, bazı vatandaşlara GSS (Genel Sağlık Sigortası) prim borcu hakkında SMS gönderildi. Prim borcunu ödemeyenler hakkında yasal takip başlatılacağı bildirildi. Borcunu ödemeyenler haciz ya da icra yoluyla borcu talep ediliyor. GSS'den faydalanamayan vatandaşların sağlık hizmetlerini kesintisiz şekilde edinmeleri için gelir testi yaptırması gerekiyor. Bu teste göre kişinin GSS primi ödeyip ödemeyecekleri netleştiriliyor. Peki, Gelir testi nedir, nasıl yapılır? 60/1 (c-1) gelir testine tabi olanlar ne demek? GSS gelir testi sonucu sorgulama ekranı..
GELİR TESTİ NEDİR, NASIL YAPILIR?
SGK'nın resmi sitesinde yer alan bilgiye göre gelir testi, herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayan vatandaşların çeşitli göstergeler ışığında mevcut gelirlerinin tespit edilerek genel sağlık sigortası primi ödeyip ödeyemeyeceklerini belirleyen işlemdir.
Gelir testi Adres Kayıt Sistemi'nde yer alan ikametin bulunduğu yerdeki SYD'ye (Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı) başvurarak yaptırılabilir.
Herhangi bir sosyal güvencesi bulunmamasından dolayı GSS kapsamına alınan vatandaşlardan prim ödeme gücünün bulunmadığını beyan edenler gelir testi yaptırabilir.
60/1 (C-1) GELİR TESTİNE TABİ OLANLAR NE DEMEK?
60/1 kodu, 2022 sayılı Sosyal Güvenlik ve GSS Kanunu'na atıfta bulunur. Bu kod, gelir testi sonuçlarına göre belirli sosyal yadım ve desteklerden yararlanma hakkını etkileyen bir durumdur. 60/1(c-1) gelir testine tabi olanlar ifadesi, devlet yardımları ya da sosyal güvenlik destekleri için gelir testi yaptırması gereken kişileri ifade eder.
GSS GELİR TESTİ SONUCU SORGULAMA EKRANI
GSS gelir testi sonucunu e-Devlet kapısından sorgulayabilirsiniz. e-Devlet üzerinden gelir testi başvurusu yapmak mümkün değildir. e-Devlet üzerinden sadece mevcut gelir testi başvurusunun sonuçları görüntülenebilir.
SGK, herhangi bir geliri ya da sosyal güvencesi olmayanların SYD'ye gelir testi başvurusu yapmaları gerektiğini belirterek sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:
"Aile içi kişi başı gelir, brüt asgari ücretin üçte birinin altında ise ücretsiz sağlık hizmeti alabilirsiniz. Aile içi kişi başı gelir, brüt asgari ücretin üçte biri ve üzerinde ise aylık 600 lira 8 kuruş GSS primi ödeyerek sağlık hizmeti alabilirsiniz.
Ortaöğretim (lise) mezuniyet tarihinizden itibaren 2 yıl geçmemek şartıyla 20 yaşına kadar, yükseköğretim (üniversite) mezuniyet tarihinizden itibaren 2 yıl geçmemek şartıyla 25 yaşına kadar sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz."
Gelir testine başvuru yaparak 𝗨̈𝗖𝗥𝗘𝗧𝗦𝗜̇𝗭 𝗦𝗔𝗚̆𝗟𝗜𝗞 𝗛𝗜̇𝗭𝗠𝗘𝗧𝗜̇𝗡𝗗𝗘𝗡 faydalanabilirsiniz! pic.twitter.com/qcxxYnQgK7
— SGK (@sgksosyalmedya) September 12, 2024