FLAŞ! Sürücülere kontak kapattıracak zam geliyor! Benzin, motorin ve LPG'ye temmuz zammı. Gözler TÜİK'in Haziran ayı enflasyon rakamlarında. 03 Temmuz 2024 Akaryakıt Fiyatları

Akaryakıt fiyatlarına 6 aylık dönemler halinde ÖTV ve KDV oranı yansıtılıyor. Yarın açıklanacak olan TÜİK'in 6 aylık enflasyon oranı merakla beklenirken, benzin, motorin ve LPG'ye de bu oranlar yansıyacak. Gazeteci Cemil Cahit Saraçoğlu, sosyal medyadan bir açıklama yaparak akaryakıt fiyatlarına ne kadar zam geleceğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
FLAŞ! Sürücülere kontak kapattıracak zam geliyor! Benzin, motorin ve LPG'ye temmuz zammı. Gözler TÜİK'in Haziran ayı enflasyon rakamlarında. 03 Temmuz 2024 Akaryakıt Fiyatları

Gazeteci Cemil Cahit Saraçoğlu, sosyal medya üzerinden duyurdu ve sürücüleri üzecek bir haberi verdi. 

Saraçoğlu, TÜİK'in enflasyon verilerinin yarın açıklanacağını belirtti ve akaryakıt fiyatlarına ne kadar zam geleceğini açıkladı.

Twitter yani X'ten paylaşım yapan Saraçoğlu, "Pompaya temmuzda gelecek ÖTV ve KDV yükü Yarın (3 Temmuz) enflasyon açıklandığında akaryakıt ürünlerine ÖTV ve KDV kaynaklı 2 ila 2.2 lira arasında pompa fiyatlarına yansıyacak bir artış olacak." dedi.

 Cemil Cahit Saraçoğlu, zammın gerekçesini ise şu sözlerle duyurdu:

Akaryakıt fiyatları tarımdan, sanayiye üretimde oldukça önemli bir girdi. Dolayısıyla enflasyon üzerinde de hatırı sayılır bir etkisi var. Ancak ürün fiyatının döviz kuruna, yurtdışı fiyat hareketlerine bağlı oluşu, kullanım sıklığının fazlalığı gibi etkenler nedeniyle enflasyon üzerindeki etkisinin bu iniş-çıkışından dolayı hissedilmesi zayıf olabiliyor.

Mesela 31 Mart 2024 yerel seçimlerine yaklaşılan aylarda iki-üç kez döviz kurlarındaki ve yurtdışı fiyatlardaki artıştan kaynaklı yapılması gereken zamlar rafinerilerin zarar etmesi uğruna ertelendi. Seçimlere gidilirken, oluşacak enflasyonun da hesabı yapıldı. Rafinerilerin karlarından zarar edilmesi göze alınarak, enflasyon üzerinde baskısı önlendi. Daha sonraki aylarda rafinerilerin o tarihteki zararları küçük küçük artışlarla giderilmesi yolu tercih edildi. Son olarak da geçtiğimiz hafta sonu 13 kuruş hem motorine, hem de benzine gelen artışın amacı da rafinerilerin sokulduğu zararın giderilmesiydi.  

Şimdi temmuz ayının 3’ünde (YARIN) 6 aylık enflasyon oranları açıklanacak. Bilindiği gibi, akaryakıt ürünlerinin fiyatlarına da tıpkı tütün ürünlerinde olduğu gibi 6 aylık dönemler halinde ÖTV ve onun KDV artışı yansıtılacak. Bu kapsamda da temmuzda akaryakıt ürünlerinde ne kadarlık bir ÖTV beklentisi ve KDV artışı geleceği soruları soruluyor.

Akaryakıt ürünlerinde şu anda var olan ÖTV tutarı; (yuvarlamış olarak) motorinde 8.86 lira, benzinde 9.45 lira, LPG’de (tonda) 7.26 lira.

Mayıs ayında Yİ-ÜFE yüzde 17,87 oldu. 3 Temmuz tarihinde açıklanacak Haziran ayı Yİ-ÜFE beklentisi ise yüzde 1,5 olarak bekleniyor. Dolayısıyla 3 Temmuz’da Yİ-ÜFE beklentisi yüzde 19,37 olarak bekleniyor. (Eğer oran yüzde 19,37’yi geçerse o zaman ÖTV oranında 5-10 kuruşluk bir artış olacağını belirtelim.)

Böylece 3 Temmuz da (yuvarlayarak veriyorum) motorinin ÖTV’si 1.72 lira, benzin 1.83 lira, LPG 1.41 lira artacak. Bu ÖTV’nin yüzde 20 KDV’si ise motorinde 34 kuruş, benzinde 37 kuruş, LPG’de 28 kuruş olacak.

Litre başına pompaya yansıyacak olan ÖTV+KDV toplam artışı motorinde 2.60 lira, benzinde 2.20 lira, LPG’de litrede 95 kuruşa çıkacak.

Bu hesaplamaya göre, yenilenmiş ÖTV listesinde tahmini olarak motorin 10.58 lira, benzin 11.29 lira, LPG (ton) 8.66 lira olacak.

Hatırlarsanız, sosyal medya hesabımızdan pazartesi günü LPG/Otogaz’ın litresinde 1.75 liralık artış olacağını duyurmuştuk. Temmuz’un 3’ünde açıklanacak 6 aylık enflasyon sonucu gelecek olan ÖTV ve KDV zammı ile birlikte ürünün son fiyatının litrede yaklaşık 2.70 lira olması bekleniyor.

İşte güncel akaryakıt fiyatları:

İSTANBUL ANADOLU YAKASI AKARYAKIT FİYATLARI LİSTESİ 2 TEMMUZ SALI

İstanbul Anadolu Yakası'nda benzin fiyatı: 42.32  TL
İstanbul Anadolu Yakası'nda motorin litre fiyatı: 42.42 TL
İstanbul LPG litre fiyatı Anadolu Yakası'nda 21.44  TL

İSTANBUL AVRUPA YAKASI AKARYAKIT FİYATLARI LİSTESİ 2 TEMMUZ SALI

İstanbul Avrupa Yakası'nda benzin fiyatı: 42.45 TL
İstanbul Avrupa Yakası'nda motorin litre fiyatı: 42.52 TL
İstanbul LPG litre fiyatı Avrupa Yakası'nda 21.99 TL

ANKARA BENZİN VE MOTORİN FİYATLARI

Ankara'da benzin litre fiyatı: 43.43 TL
Ankara'da motorin litre fiyatı: 43.49 TL
Ankara'da LPG litre fiyatı: 21.99 TL

İZMİR AKARYAKIT FİYATLARI

İzmir'de benzin litre fiyatı: 43.77 TL
İzmir'de motorin litre fiyatı: 43.91 TL
İzmir'de LPG litre fiyatı: 21.69 TL

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin