FETÖ'den el koyulan 643 şirket eski sahiplerine iade edildi. Karteks, Uğur Soğutma, Fi Yapı... 94 şirket de hazineye geçti

15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçti. Darbe girişi sonrasında FETÖ ile bağlantılı çok ayıda şirkete el konuldu. Gazete, tv, ve dergiler KHK ile kapatıldı. Bu süreçte itirazlar sonucu bazıları tekrar açıldı. TMSF'ye devredilen bazı şirketler de eski sahiplerine iade edildi. Karteks, Uğur Soğutma, Fi Yapı gibi şirketlerin de arasında olduğu 643 şirket eski sahiplerine iade edildi.

Google Haberlere Abone ol
FETÖ'den el koyulan 643 şirket eski sahiplerine iade edildi. Karteks, Uğur Soğutma, Fi Yapı... 94 şirket de hazineye geçti

Ekonomim gazetesi yazarı Vahap Munyar, FETÖ soruşturmalarında el koyulan ve TMSF'ye devredilen 643 şirketin eski sahiplerine iade edildiğini yazdı.

Vahap Munyar, bugünkü yazısında, 15 Temmuz darbe girişiminin yıldönümünde çarpıcı bir yazıya imza attı. Munyar, TMSF Başkanı Fatin Rüştü Karakaş’a darbe girişiminde FETÖ/PDY’ye yönelik soruşturmalar kapsamında "kayyımlık" görevi Fon’a devredilen şirketlerle ilgili son durumu sordu.

Yazıdan satır başları şu şekilde;

"15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında FETÖ/PDY’ye yönelik olarak yürütülen soruşturmalar kapsamında 1371 şirketin “kayyımlık” görevi Fon’a devredilmiştir.

Hali hazırda Fon, Türkiye’nin 32 ilinden toplam 994 şirkette kayyım olarak görev yapıyor. Ayrıca Fon, 82 şirkete “pay kayyımı”, 93 gerçek kişinin de mal varlıklarına kayyım olarak atanmış bulunuyor.

Fon’un “hakimlik” ve mahkeme kararlarıyla kayyım olarak atandığı şirketlerden bugüne kadar 643 şirketin kayyımlık kararı yine mahkemeler/hakimlerce tamamen kaldırıldı.

Eski sahiplerine iade edilen şirketler arasında Adana’da Karteks Tekstil, Nazilli’de Uğur Soğutma, Gaziantep’te Hasırcı Tekstil, Işık Ahşap, İstanbul’da Fi Yapı İnşaat, Muğla’da Çobanlar Mermer, Samsun’da Tozlu Tekstil yer alıyor."

***

94 ŞİRKET HAZİNEYE GEÇTİ

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, TMSF, 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından FETÖ'ye ilişkin yürütülen soruşturmalar kapsamında Türkiye'nin 32 ilinde 694 şirkette kayyım olarak görev yapıyor. Bu şirketler; ağırlıklı olarak enerji, inşaat, madencilik, mobilya ve tekstil sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

TMSF ayrıca, 82 şirkete pay kayyımı, 93 gerçek kişinin de mal varlıklarına kayyım olarak atandı.

TMSF'nin kayyım olarak görevlendirildiği 97 şirketin tasfiye ve sicilden terkine ilişkin hazırlık işlemleri ile ilan ve bilançonun hazırlanması işlemlerinin başlatılmasına karar verildi. Ayrıca 34 şirketin de tasfiye işlemleri tamamlanarak ticaret sicilinden terkin edildi.

Hakimlik ve mahkeme kararlarıyla TMSF'nin kayyım atandığı şirketlerden 643'ünün kayyımlık kararı yine ilgili mahkeme ve hakimliklerce tamamen kaldırıldı.

TMSF, KAYYIMLIK YAPTIĞI ŞİRKETLERDE 27 BİN KİŞİYE İŞ SAĞLIYOR

TMSF'nin kayyım olarak görevlendirildiği 694 şirketin aktif büyüklüğü Fon'a devir tarihleri itibarıyla 39,5 milyar lira iken, bu rakam 31 Mart 2024 itibarıyla yüzde 271 büyüme ile 146,5 milyar liraya, öz kaynak toplamı da yüzde 262 artışla 17,5 milyar liradan 63 milyar liraya ulaştı.

Şirketlerin cirosu geçen yılın sonunda 123,3 milyar lira, karı da 10,09 milyar liraya ulaştı.

Halihazırda TMSF yönetimi altındaki şirketlerde 26 bin 914 kişi istihdam ediliyor.

SATIŞLARDAN YAKLAŞIK 16,5 MİLYAR LİRA HASILAT ELDE EDİLDİ

TMSF, bugüne kadar 16 şirketin hisselerini açık ihale yöntemiyle sattı. Bu satışlardan toplam 341 milyon lira satış hasılatı elde edildi.

Ayrıca, çoğu ticari ve iktisadi bütünlük (TİB) yöntemiyle yapılan ihalelerde, 12 milyar 861 milyon 350 bin lira ve 3 milyon 500 bin dolar muhammen bedel üzerinden varlıklar satışa sunuldu. Bugüne kadar gerçekleştirilen bütün ihaleler sonucunda KDV dahil 16 milyar 274 milyon lira ve 7 milyon dolar satış hasılatına ulaşıldı.

TMSF'nin kayyım olarak görev yaptığı şirketlerin 94'ü hakkında da ilgili mahkemelerce müsadere kararı verilmesinin ardından bu kararların kesinleşmesiyle şirketlerin sahipliği Hazine'ye geçti.

Bu kapsamda, Erciyes Anadolu Grubu şirketlerine ilişkin satış süreçleri kademeli olarak devam ederken, satış ilanları Resmi Gazete, ulusal çapta yayın yapan gazeteler ve TMSF internet sitesinde yayımlanarak yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisine sunuluyor.

TMSF'den alınan bilgiye göre, bundan sonraki süreçte de şirketlerin satış ve tasfiye işlemlerine devam edilecek.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Etiketler tmsf fetö şirket
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin