Evde bakım maaşı ödemeleri, Temmuz ayında açıklanan enflasyon verileri ile yeniden hesaplandı. Memur maaşına yüzde 19,31 oranında zam yapıldı. Böylece 7 bin 608 lira olan evde bakım ödemeleri de bu oranda zamlandı. Söz konusu ödemeden faydalananlar, "Evde bakım maaşı yatan iller listesi Temmuz 2024" şeklinde aramalara başladı. Peki, Evde bakım aylığı temmuz ayı ödemeleri ne zaman? Zamlı evde bakım maaşı ne kadar oldu? İşte detaylar...
EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER LİSTESİ TEMMUZ 2024
Evde bakım maaşı 2024 Temmuz ayı ödemeleri henüz başlamadı. Normal şartlarda ödemeler, her ayın 15'inde yapılıyor. Aylıkların 15 Temmuz'da ödenmeye başlanması bekleniyor.
Söz konusu aylıklar, zamlı olarak hesaplara yatırılacak. Bu ay zamlı yatmadığı takdirde, Ağustos ayında zamlı ödeme yapılması planlanıyor.
EVDE BAKIM AYLIĞI TEMMUZ AYI ÖDEMELERİ NE ZAMAN?
Temmuz ayı ödemelerinin ayın 15'inde yapılması bekleniyor. Evde bakım aylıklarını, telefonla SMS yoluyla ya da e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz.
SMS ile sorgulamak için Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile ödemesini alanlar, cep telefonlarının mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747'e SMS atarak bakiye takibi yapabilir. Mesaj göndermeniz dahilinde 1 SMS ücreti operatörünüz tarafından tahsil edilir.
e-Devlet üzerinden ise "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" sayfasından evde bakım aylığı sorgulanabiliyor. Sisteme kayıtlı olan vatandaşlar, T.C kimlik numaraları ve şifreleri işe işlemini gerçekleştirebilir. Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama özelliği Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sekmesinin altında bulunuyor.
ZAMLI EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU?
Temmuz ayında memur maaşına yapılan yüzde 19,31 zamla, evde bakım aylıkları da değişti. Ocak 2024'ten itibaren 7 bin 608 lira olan evde bakım maaşı, memur zammı oranında zamlanarak 9 bin 77 TL oldu.
EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
Sağlık Kurulu Raporu ile ağır engelli (%90 ve üzeri engellilik oranı) olarak belgelenmelidir.
Bireyin bakımını üstlenecek bir aile üyesinin olması ve bu aile üyesinin sosyal güvencesinin olmaması gerekir.
Bakıma muhtaç kişinin sosyal güvencenin olmamalıdır ve emeklilik maaşı almamalıdır.
Hanedeki herkesin, her türlü gelirinin hanedeki kişi sayısına bölündüğünde, kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 2/3'ünden fazla olmaması gereklidir.