Evde bakım maaşı 2024 ne kadar olacak? Evde bakım aylığı Temmuz zammı son durum...

Evde bakım ödemelerine yapılacak zam oranı, Temmuz ayına sayılı günler kala merak konusu oldu. Yılda iki defa memur maaşlarına, toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon farkına göre zam yapılıyor. En son yapılan zamla evde bakım parası 7.608 lira olarak belirlenmişti. Peki, Evde bakım maaşı 2024 ne kadar olacak? Evde bakım aylığı Temmuz zammı son durum...

Google Haberlere Abone ol
Evde bakım maaşı 2024 ne kadar olacak? Evde bakım aylığı Temmuz zammı son durum...

Evde bakım ödemesi alanlar, 3 Temmuz 2024 tarihinde açıklanacak enflasyon rakamlarını bekliyor. Memur vasfında çalışanlar, her yıl toplu sözleşme zammına ek olarak iki defa zam alıyor. En son Ocak ayında memur maaşlarına %49,25 oranında zam yapılmış ve evde bakım aylıkları 5.098 liradan 7.608 TL'ye yükselmişti. Söz konusu maaştan engelli ya da kendine bakamayacak durumda olan bireyle yaşayan, o kişinin bakımını üstlenen ve akrabalık ilişkisi olanlar faydalanabiliyor. Peki, Evde bakım maaşı 2024 ne kadar olacak? Evde bakım aylığı Temmuz zammı son durum...

EVDE BAKIM MAAŞI 2024 NE KADAR OLACAK?

3 Temmuz 2024 tarihinde TÜİK enflasyon verilerini açıklayacak ve evde bakım maaşına yapılacak zam oranı da netlik kazanacak. Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayını kapsayan 5 aylık enflasyon rakamları açıklandı ve enflasyon farkı 22,72 oldu. Böylece memur ve memur emeklisi Haziran ayında açıklanan Mayıs enflasyonu ile beraber yüzde 17,83 oranında zam hakkını elde etmiş oldu. Kesin rakamlar için ise 6 aylık enflasyon verisinin açıklanacağı Temmuz ayı bekleniyor. Böylece şu an 7 bin 68 lira olan evde bakım aylıkları da zamlanacak.

Evde bakım maaşı 2024 ne kadar olacak? Evde bakım aylığı Temmuz zammı son durum...

EVDE BAKIM AYLIĞI TEMMUZ ZAMMI SON DURUM

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 6 aylık enflasyon oranı yüzde 25,81 olacak. Enflasyon farkı ise yüzde 6,40 olacak. Bu durumda memur ve memur emeklisi yüzde 20,35 kümülatif zam alacak. %20 memur zammı olması halinde ise evde bakım aylıkları da bu oranda yükselecek. Yani 7.068 TL olan evde bakım ödemesi, memur zammına %20 zam yapılırsa 9 bin 130 lira olacak.

EVDE BAKIM YARDIMI ŞARTLARI NELER?

Sağlık Kurulu Raporu ile ağır engelli (%90 ve üzeri engellilik oranı) olarak belgelenmelidir.
Bireyin bakımını üstlenecek bir aile üyesinin olması ve bu aile üyesinin sosyal güvencesinin olmaması gerekir.

Bakıma muhtaç kişinin sosyal güvencenin olmamalıdır ve emeklilik maaşı almamalıdır.
Hanedeki herkesin, her türlü gelirinin hanedeki kişi sayısına bölündüğünde, kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 2/3'ünden fazla olmaması gereklidir.

 

EVDE BAKIM MAAŞI BAŞVURU EKRANI

Evde bakım aylığı almak için başvuru şartlarını sağlayanlar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı il ve ilçe müdürlüklerine veya sosyal hizmet merkezlerine başvurularını yapabilirler. Başvuru için gerekli belgeler ise şunlardır:

  • T.C. Kimlik belgesi
  • Engelli raporu
  • Bakmakla yükümlü bireylerin gelir beyanı
  • Engellinin vasisi varsa vasi raporu
  • Nüfus cüzdanın sureti
  • Aile nüfus kaydı
  • İkametgâh
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin