Ev alacaklara müjde. Kamu bankaları çok düşük faizle kredi verecek

Konut fiyatlar uzun süredir kısmi şekilde bir artış gösteriyor. Kredili konut satış oranları ise düştü. Kredi çekip ev almak hayal oldu. En düşük konut kredisi faiz oranı yüzde 3,02. Bir milyon liranın aylık ödemesi 31.074 lira. Asgari ücret 17 bin 2 lira, beyaz yakalının maaşı da asgari ücretin 2-3 katı olunca kredi ile ev almak hayal oldu. Büyükşehirlerde de bir milyona ev yok. En düşük ev fiyatları 2-3 milyon. Kamu bankaları konut kredisi için devreye girecek. İşte o faiz oranı ve şartlar...

Google Haberlere Abone ol
Ev alacaklara müjde. Kamu bankaları çok düşük faizle kredi verecek

Uzun süredir beklenen düşük faizli konut kredisi kampanyasında sona yaklaşıldı. Kamu bankaları tarafından sunulacak krediler, ev sahibi olmak isteyenlere büyük bir fırsat sunacak.

Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım ve Emlak Katılım bankaları, aylık yüzde 1,49 faiz oranıyla ilk kez ev alacaklara verilecek.

Vakıf Katılım MedyaTava'ya gönderdiği açıklamada şu anda konut finansmanına yönelik böyle bir çalışmalarının bulunmadığını belirtti.

KONUT KREDİSİ FAİZLERİNDE REKOR İNDİRİM

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye’de ortalama konut kredisi faizi şu anda %3.6 seviyesinde. Kamu bankalarının sunacağı %1.49 faiz oranı, mevcut oranların neredeyse yarısı kadar. Bu faiz oranı ev sahibi olmak isteyenlere büyük bir avantaj sağlayacak.

BÜYÜK FARK VAR

Yeni konut kampanyası ile 1 milyon TL konut kredisi kullanan bir kişi, aylık 17.900 TL taksit ödeyerek ev sahibi olabilecek. Eğer kampanyadan yararlanmazsa, aynı kredi için aylık ödemesi gereken tutar 36.500 TL’yi bulacak.

KİMLER YARARLANABILECEK?

Düşük faizli ve uzun vadeli konut kredilerinden herkes yararlanamayacak. Öncelikli hedef, daha önce hiç ev sahibi olmamış yeni evli çiftler olacak. Ayrıca, daha önce evi olan ancak 6 ay önce evini satmış olanlar da kampanyadan yararlanabilecek.

FAİZ ARTIŞLARININ İNŞAAT SEKTÖRÜNE ETKİSİ

Türkiye’de faizler Haziran 2023‘ten itibaren yükselmeye başladı. Merkez Bankası, enflasyonla mücadele etmek ve Türk Lirası’nın değerini korumak amacıyla sıkı bir para politikası izledi ve politika faizini kademeli olarak artırdı.

Faizlerin yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 50’lere fırlaması, inşaat sektöründe büyük bir etki yarattı. Mayıs 2023’te aylık yüzde 1,40 olan konut kredisi faizleri, sadece 10 ayda 2,5 kat artışla yüzde 3,6 seviyesine yükseldi. Bu durum, kredili satışların neredeyse durmasına neden oldu.

YENI KONUT KAMPANYASI İLE SEKTÖR CANLANACAK MI?

Faiz artışları, inşaat malzemeleri ve işçilik maliyetlerini de artırdı. borsalideri.com'da yer alan habere göre bu durum, inşaat projelerinin kârlılığını düşürdü ve bazı projelerin ertelenmesine veya iptal edilmesine yol açtı. Yüksek faizler, yatırımcıları da mevduat, altın, döviz gibi daha az riskli ve yüksek getirili yatırım araçlarına yönlendirdi.

Tüm bu gelişmeler, konut satışlarının düşmesine ve sektörde ciddi bir durgunluğa neden oldu. İnşaat şirketleri, ürettikleri projeleri satamadıkları için de ciddi bir konut stoğu oluştu.

Yeni konut kampanyası, sektördeki bu durgunluğu aşmak ve konut sahibi olmak isteyenlere destek olmak amacıyla hayata geçiriliyor. Kampanyanın, konut satışlarını artırarak inşaat sektörünü canlandırması bekleniyor.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin