Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yeni yasama dönemine başlamasıyla en önemli madde emeklilik sistemindeki yenilikler ve değişiklikler olacak. Milyonlarca işçi, memur ve esnaf dahil ev hanımlarını da kapsayan emeklilik reformları ile ilgili detaylar araştırma konusu oldu. Peki, Emeklilik sisteminde neler değişecek, hangi reformlar yapılacak? Yeni sisteme göre 8 madde üzerinde duruluyor. Bunlar; emekli maaşı bağlama sistemi, tamamlayıcı emeklilik, SSK-BAĞKUR prim eşitliği, 2025'de emekli maaşı düşüşüne önlem, çalışma günlerinde değişiklik, 3600 ek gösterge, kadınlara sosyal güvence ve emeklilik, kamuya esnek çalışma şeklinde sıralayabiliriz. İşte, emeklilik reformları...
Emeklilik sisteminde neler değişecek, hangi reformlar yapılacak? 3600 ek gösterge, tamamlayıcı emeklilik, SSK-BAĞKUR prim eşitliği...
Emeklilik sistemi baştan aşağı değişmeye hazırlanıyor. Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren emeklilik sistemindeki düzenleme için bekleyiş başladı. Yeni düzenlemede 3600 ek gösterge, tamamlayıcı emeklilik, SSK-BAĞKUR prim eşitliği gibi birçok reform yapılacak. Yeni dönemde emeklilik düzenlemesinde sekiz başlık dikkat çekiyor. Peki, Emeklilik sisteminde neler değişecek, hangi reformlar yapılacak?
EMEKLİLİK SİSTEMİNDE NELER DEĞİŞECEK, HANGİ REFORMLAR YAPILACAK?
1. EMEKLİ MAAŞI BAĞLAMA SİSTEMİ GELİYOR
Orta Vadeli Program'da yer alan emekli maaşı bağlama sistemi ile karmaşık olan maaş sistemi sadeleşecek. Bu düzenleme ile prime esas kazançlar değil, çalışma gün sayısının da etkisi artacak. Yani, çalışanların daha çok sistemde kalmaları teşvik edilecek. Yüksek prim ödeyen ve çok çalışanlar, daha yüksek emekli maaşı alacak.
2) TAMAMLAYICI EMEKLİLİK
Orta Vadeli Program'da yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile çalışanlara ikinci bir emeklilik maaşı verilecek. 2024'ün son çeyreğinde hayata geçirilmesi beklenen düzenleme ile ikinci emeklilik BES ile yapılacak ve çalışanlar SGK dışında ikinci bir emekli maaşı veya toplu para elde etme imkanına kavuşmuş olacak.
3. SSK-BAĞKUR PRİM EŞİTLİĞİ
Bu sistemle BAĞ-KUR primleri de SSK primleri gibi 7200 güne düşecek. Bu durumda küçük esnaf 9 bin gün yerine 1800 gün daha az prim ödeyerek 5 yıl önce erken emeklilik hakkı elde etmiş olacak.