Emeklilere 2 maaş verilecek. Toplu ödeme yapılacak. İşte yeni sistem...

Emekliler için yeni bir dönem başlıyor. Emeklilere çift maaş fırsatı ve toplu ödeme seçeneği masada olacak. Bu yıl devreye alınması planlanan programın detayları şu şekilde...

Google Haberlere Abone ol
Emeklilere 2 maaş verilecek. Toplu ödeme yapılacak. İşte yeni sistem...

Milyonlarca emekli geçim sıkıntısı çekiyor. 12.500 TL maaş alan emekliler kiralarını bile ödemekte zorlanıyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde 12.500 TL'ye kiralık ev bulmak bile çok zor.

Türkiye'de bir süredir uygulanan Otomatik Katılımlı BES ile devreye alınan ikinci emeklilik sistemi daha da geliştirilecek. ikinci emeklilik, Orta Vadeli Program'a (OVP) da girdi. Emeklinin iki maaş birden alma veya isteğe bağlı toplu ödeme alma şansı olacak. Bu sistemin emeklilere bir nebze nefes aldırabileceği belirtiliyor. Ancak bazı ekonomistler ise çalışanların bu tasarrufla farklı yatırım araçları ile daha fazla gelir elde edebileceğini dile getiriyor.

Yeni sistemin detayları da şekillenmeye başladı. Dünyada çeşitli yöntemlerle uygulanan tamamlayıcı emeklilik sistemi çalışanların emekli olduklarında gelirlerinin düşmemesini amaçlıyor. Söz konusu sistemin devreye girmesi için 2024 yılı ile birlikte yasal düzenleme yapılması bekleniyor. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte çalışanlar açısından yeni bir dönemin kapıları da aralanmış olacak.

HEM ÇALIŞAN HEM İŞVEREN PRİM ÖDEMESİ YAPACAK

Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre; yeni sistem de çalışanlardan kesilen primlere işverenler de prim ekleyecek. Böylece birikim artacak, işverenler sigorta primi öder gibi her ay çalışanın hesabına para aktaracak. Sistem zorunlu olacağı için hem çalışan hem de işveren için bağlayıcı olacak.

EMEKLİYE TOPLU PARA

Çalışan sosyal güvenlik sisteminden emekli olduğunda tamamlayıcı emeklilik sisteminden de emekli olacak; hem SGK'dan emekli aylığı alacak hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminden aylık ya da isterse toplu para alacak. Buradan da anlaşılacağı üzere tamamlayıcı emeklilik, sosyal güvenlik sisteminin alternatifi olmayacak; çalışanın emekli olduğunda maaşını tamamlayacak.

Etiketler emekli maaş sistem
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin