EMEKLİ MAAŞI TEMMUZ ZAMMI SON DURUM 2024: SSK, BAĞ-KUR emekli maaşına yüzde kaç zam yapılacak? Enflasyon tahminlerine göre en düşük emekli maaş oranları...

Memur ve memur emeklisi maaş zammı için son viraja girildi. 3 Temmuz'da açıklanacak olan 6 aylık enflasyon farkına göre emekli maaşlarına yapılacak zam oranı netleşecek. TÜİK'in açıkladığı son verilere göre 5 aylık enflasyon yüzde 22,72 oldu. Peki, SSK, BAĞ-KUR emekli maaşına yüzde kaç zam yapılacak? Enflasyon tahminlerine göre en düşük emekli maaş oranları...

Google Haberlere Abone ol
EMEKLİ MAAŞI TEMMUZ ZAMMI SON DURUM 2024: SSK, BAĞ-KUR emekli maaşına yüzde kaç zam yapılacak? Enflasyon tahminlerine göre en düşük emekli maaş oranları...

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin gözü Temmuz ayında TÜİK'in (Türkiye İstatistik Kurumu) açıklayacağı enflasyon rakamlarına çevrildi. Yılda iki defa emekli maaşlarına enflasyon oranına göre zam yapılıyor. Haziran ayı enflasyonu 3 Temmuz'da açıklanacak ve 6 aylık orana göre emekli maaş zamları kesinleşecek. Beklentiler, memur ve memur emeklisi zammının yüzde 20-21 arasında, işçi emeklisi için ise yüzde 25.2-26.4 aralığında olması yönünde. Emekli maaşı Temmuz zammı son durum günbegün takip ediliyor. Peki, SSK, BAĞ-KUR emekli maaşına yüzde kaç zam yapılacak? Enflasyon tahminlerine göre en düşük emekli maaş oranları...

EMEKLİ MAAŞI TEMMUZ ZAMMI SON DURUM 2024: SSK, BAĞ-KUR emekli maaşına yüzde kaç zam yapılacak? Enflasyon tahminlerine göre en düşük emekli maaş oranları...

EMEKLİ MAAŞI TEMMUZ ZAMMI SON DURUM 2024

Haziran ayının son günlerinde Temmuz ayında açıklanacak olan enflasyon rakamları merak konusu oldu. SSK (4A) ve BAĞ-KUR (4B) emekli aylıklarına yılda iki defa olmak üzere, 6 ayda 1 defa zam yapılıyor. TÜİK, en son Mayıs ayı enflasyon verisini açıkladı. Kesin oranlar için ise Haziran ayı enflasyonu bekleniyor. Ocak-Mayıs dönemi için enflasyon %22,72 olarak gerçekleşmişti. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın Haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre; yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceli anket döneminde yüzde 43,64 olarak gerçekleşirken, bu anket döneminde yüzde 43,52 oldu.

SSK, BAĞ-KUR EMEKLİ MAAŞINA YÜZDE KAÇ ZAM YAPILACAK?

MB Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre Haziran ayında tüketici fiyatları yüzde 2.52 artacak ve 6 aylık enflasyon yüzde 25.81 olarak gerçekleşecek. Bu tahminin gerçekleşmesi halinde Temmuz ayında memur ve memur emeklisine yüzde 20.34 oranında zam yapılacak. İşçi, esnaf, çiftçi emeklisi aylıklarına ise yüzde 25.81, oranında zam yapılması bekleniyor. Memur ve işçi emeklisi maaşı arasındaki zam farkı ise 5.47 puanı bulacak.

Emekliler en son 2024 yılının ilk 6 aylık dönemi için yüzde 49,25 oranında zam almıştı. TÜİK, Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayı enflasyonunu açıkladı ve geriye sadece Haziran ayı enflasyonu kaldı. 5 aylık enflasyon farkı yüzde 22,72 oldu. Böylece emekli maaşlarına yapılacak kesin zam oranı şu anlık yüzde 22,72 oldu.

5 AYLIK ENFLASYON NE KADAR OLDU?

2024 Mayıs ayında enflasyon aylık yüzde 3.37 olarak açıklandı. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklisi Ocak ayı için yüzde 6,70, Şubat ayı için yüzde 4.53, Mart ayı için yüzde 3.16, Nisan ayı için yüzde 3,18, Mayıs ayı için de yüzde 22.7 enflasyon farkını şimdiden hak etti.
Böylece emekli ve memur zammı yüzde 18,70 olarak belirlendi. Ancak son olarak Haziran ayı enflasyon verisinin açıklanması bekleniyor.

ZAM ORANI KÖK MAAŞA MI UYGULANACAK?

Diğer yandan zam oranının kök maaşa mı, en düşük emekli maaşına mı uygulanacağı merak konusu oldu. Kök maaş, emekli maaşının ham hali demek. Normalde 6 aylık enflasyon oranına göre yapılan zam oranı kök maaşa uygulanıyor. Enflasyonun artmasına rağmen kök maaş en düşük maaşın altında kalması halinde, emekliye en düşük emekli maaşı ödeniyor. Kök maaşa zam yapılması halinde en düşük maaşın 6 aylık enflasyon oranında artarsa emekliler 12 bin 500 TL alacak.

 

EMEKLİYE REFAH PAYI OLACAK MI?

Uzmanlar, emekli maaşına yüzde 5, yüzde 10 veya yüzde 15 oranında refah payı eklenmesini bekliyor. Eğer %5 oranında refah payı eklenirse SSK ve BAĞ-KUR emeklisi maaşlarının toplam %30,81 oranında zamlanacağı beklentiler arasında. Memur emeklisi ile SSK, BAĞ-KUR emeklisi maaşlarına zam eşitleme formülü uygulanması halinde memur emeklilerinin %5 oranında daha fazla refah payı almaları bekleniyor.

MEMUR MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

Ocak-Haziran enflasyonunun yüzde 27 olması halinde, memur ve memur emeklileri enflasyon farkı ve yüzde 10’luk toplu sözleşme ile 22 zamlı maaş alacak. Buna göre en düşük memur emekli aylığı 17.400 lira, ek ödeme ile birlikte 18 bin lira olacak. Görevdeki genel müdürün (1/4) maaşı 89.156 liraya, şube müdürünün 48.628 lira, öğretmenin (9/1) 40.905 lira, polis memurunun (8/1) 52.855 lira, hemşirenin (5/1) 47.331 lira, profesörün (1/4) ise 86.166 lira maaş alması bekleniyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin