EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA (TEMMUZ 2024): Zamlı emekli maaşı nasıl hesaplanır? 2024 SSK, BAĞ-KUR emekli maaş zammı ne kadar olacak?

Enflasyon oranlarına göre her yıl iki defa zam alan emekliler, Temmuz ayını bekliyor. Temmuz ayında TÜİK’in açıklayacağı 6 aylık enflasyon rakamı ile beraber memur ve emekli maaş zammı oranı netlik kazanacak. 4 aylık enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla şimdilik emekliler yüzde 18,72 enflasyon farkını hak etti. Peki, Zamlı emekli maaşı nasıl hesaplanır? 2024 SSK, BAĞ-KUR emekli maaş zammı ne kadar olacak? İşte son gelişmeler…

Google Haberlere Abone ol
EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA (TEMMUZ 2024): Zamlı emekli maaşı nasıl hesaplanır? 2024 SSK, BAĞ-KUR emekli maaş zammı ne kadar olacak?

Emekli maaşı hesaplama (Temmuz 2024) için araştırmalar şimdiden başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 4 aylık enflasyon rakamlarını açıkladı. Ocak, Şubat, Mart, Nisan ayları için açıklanan enflasyon oranına göre emekliler şimdiden yüzde 18,72 zammı hak etti. Asıl rakamlar ise Temmuz ayında açıklanacak 6 aylık enflasyon rakamlarından sonra belli olacak. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre 6 aylık enflasyonun yüzde 25,46 olması bekleniyor. Emekliye refah payının gelmesiyle zam oranının daha da artması bekleniyor. Temmuz 2024 memur ve emekli maaş zammı için bekleyiş devam ediyor. Peki, zamlı emekli maaşı nasıl hesaplanır? 2024 SSK, BAĞ-KUR emekli maaş zammı ne kadar olacak?

EMEKLİ MAAŞ HESAPLAMA (TEMMUZ 2024)

Temmuz ayında emekli ve memur maaşları kesinleşecek. Fakat henüz 6 aylık enflasyon rakamları açıklanmadı. Bundan dolayı kesin oran bilinmediğinden Temmuz 2024 emekli maaşı hesaplayamıyoruz. 6 aylık enflasyona göre yapılan zamla birlikte emekli kök maaşı değişecek. Açıklanan rakamlar özellikle maaşı 10 bin lira ve altında olanları etkileyecek. Fakat 4 aylık enflasyon rakamlarına göre SSK, BAĞ-KUR maaş zammı oranı şimdiden yüzde 18,72 oldu. Adım adım emekli maaş hesaplaması yapılırken, prim ödeme gün sayısı, prim ödeme tutarı ve sigortalılık süresi dikkate alınıyor.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA (TEMMUZ 2024): Zamlı emekli maaşı nasıl hesaplanır? 2024 SSK, BAĞ-KUR emekli maaş zammı ne kadar olacak?

ZAMLI EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

Şu ana kadar açıklanan verilere göre emekli maaşınızı hesaplamak istiyorsanız 4A, 4B, 4C emeklisi olup olmadığınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Yine maaş hesabı yapılırken sigorta sisteminin yanı sıra prim ödeme gün sayısı, yaş faktörleri ve sigortalılık süresi dikkate alınıyor. Zamlı emekli maaşınızı e-Devlet kapısı üzerinden hesaplayabilirsiniz.

  • 4A SGK emekli maaşı hesaplama işlemi için uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ adresine gidin. Ardından T.C. kimlik numaranız, SSK Sicil numaranız, baba adınız, nüfus il ve doğum tarihinizi girin.
  • 4B BAĞ-KUR emekli maaşı hesaplama işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/4b-emekli-aylik-hesaplama adresine gidin. Esnaf ya da tarım işçisi seçeneklerini seçerek maaşınızı sorgulayın.
  • 4C Emekli sandığı maaşınızı hesaplamak için e-Devlet kapısından https://uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/ adresine girin. Verilen bilgileri eksiksiz doldurup maaş durumunuzu sorgulayabilirsiniz.

Temmuz 2024 zamlı emekli maaşlarınızı da yine belirtilen adreslerden öğrenebilirsiniz.

2024 SSK, BAĞ-KUR EMEKLİ MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

TÜİK verilerine göre Nisan ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,18 oldu. SSK ve BAĞ-KUR emeklileri, ocak ayın için yüzde 6,70, Şubat ayı için yüzde 4,53 ayı için 3,16 ve nisan ayı için 3,18 enflasyon farkını şimdiden hak etti. Emekli ve memur zammını ilgilendiren enflasyon metriği 18,72 olarak hesaplandı.

2024 yılının ilk 6 aylık dönemi için emekli maaşları yüzde 49,25 oranında zamlanmıştı.

Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayları için açıklanan enflasyon verisiyle birlikte 4 aylık enflasyon farkı 18,72 olarak açıklandı. Böylelikle emekliler nisan ayı itibarıyla yüzde 18,72 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu.

En son ki Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 6 aylık enflasyon yüzde 25,46 olarak belirlendi. Bu hesaplama Temmuz enflasyon oranı ile aynı doğrultuda olursa, enflasyon farkına bağlı olarak emekli maaşı zam oranı yüzde 25,46 olacak.

 

MAYIS AYI ENFLASYON ORANI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Mayıs 2024 enflasyon rakamı ile 5 aylık enflasyon farkı 3 Haziran’da açıklanacak.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin