e-Devlet GSS prim borcu sorgulama ekranı: GSS (Genel Sağlık Sigortası) prim borcu nedir, nasıl ödenir?

Bazı vatandaşlar, SGK'da GSS prim borcu olanlara yönelik e-haciz işlemi başlatıldığını, bunu cep telefonların gelen SMS sonucunda öğrendiklerini belirtiyor. Yaşanan gelişmenin ardından, "e-Devlet GSS prim borcu sorgulama ekranı" sıkça aratılmaya başlandı. Peki, GSS (Genel Sağlık Sigortası) prim borcu nedir, nasıl ödenir? GSS prim borcu ödenir, ödenmezse ne olur?

Google Haberlere Abone ol
e-Devlet GSS prim borcu sorgulama ekranı: GSS (Genel Sağlık Sigortası) prim borcu nedir, nasıl ödenir?

Kimi vatandaşlara SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından, "Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim borcunuz bulunmaktadır. Borcunuzu e-Devlet üzerinden veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödeyebilirsiniz. Aksi takdirde yasal takip başlatılacaktır. Borcunuzu ödemiş olmanız halinde bu mesajı dikkate almayınız." şeklinde mesajlar geldi. Gördükleri mesaj karşısında şoke olan vatandaşlar, "GSS (Genel Sağlık Sigortası) prim borcu nedir, nasıl ödenir?" gibi aramalar yapmaya başladı. Peki, GSS prim borcu neden ödenir, ödenmezse ne olur? İşte, GSS prim borcu sorgulama ekranı...

e-Devlet GSS prim borcu sorgulama ekranı: GSS (Genel Sağlık Sigortası) prim borcu nedir, nasıl ödenir?

E-DEVLET GSS PRİM BORCU SORGULAMA EKRANI

GSS (Genel Sağlık Sigortası) prim borcunuz olup olmadığını e-Devlet kapısı üzerinden sorgulayabilirsiniz. Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama sayfasından T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapın. Önünüze çıkan ekranın sağ üst köşesinde 'borç bilgileri'ne tıklayın. GSS prim borcunuz varsa bu ekrandan görebilirsiniz.

GSS (GENEL SAĞLIK SİGORTASI) PRİM BORCU NEDİR, NASIL ÖDENİR?

GSS'ye 1 Ocak 2012 tarihinde yapılan değişiklikle, prim ödeme zorunluluğu getirildi. GSS'de bireyler kapsam dışlı kalanlar ve çalışmayanlar olarak ikiye ayrılıyor. Sigortalı işçilerin GSS prim borcu işveren tarafından ödenirken, işsiz olanların borçlarını kendileri ödemesi gerekiyor. Bundan dolayı her ay sigorta borcu çıkabiliyor.

GSS borçları, e-Devlet üzerinden veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödenebiliyor.

GSS BORCU NEDEN ÖDENİR, ÖDENMEZSE NE OLUR?

Aylık gelir, asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığı gelir testi ile tespit edilir fakat gelir tespiti yaptırılmadığı zaman her ay asgari ücretin yüzde 3'ü tutarında GSS prim borcu çıkmaktadır. GSS prim borcu ödenmediğinde, SGK tarafından haciz ya da icra yoluyla borç talep edilebilir. Borcun bir kısmı ödenirse de kişi sağlık hizmetlerinden faydalanamaz. Gelir testi başvurusu, kişilerin ikamet ettikleri il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılır.
SGK, herhangi bir geliri ya da sosyal güvencesi olmayanların SYD'ye gelir testi başvurusu yapmaları gerektiğini belirterek sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

"Aile içi kişi başı gelir, brüt asgari ücretin üçte birinin altında ise ücretsiz sağlık hizmeti alabilirsiniz. Aile içi kişi başı gelir, brüt asgari ücretin üçte biri ve üzerinde ise aylık 600 lira 8 kuruş GSS primi ödeyerek sağlık hizmeti alabilirsiniz.

Ortaöğretim (lise) mezuniyet tarihinizden itibaren 2 yıl geçmemek şartıyla 20 yaşına kadar, yükseköğretim (üniversite) mezuniyet tarihinizden itibaren 2 yıl geçmemek şartıyla 25 yaşına kadar sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin