Enflasyon eylülde aylık bazda yüzde 2,97 ile beklentilerin üzerinde arttı. Yıllık enflasyon yüzde 51,97'den 49,38'e geriledi. Böylece enflasyon 3 yıl sonra politika faizinin altına inmiş oldu. Merkez Bankası tarafından faiz uzun süredir yüzde 50'de sabit tutuluyordu. Enflasyon verileri ile birlikte dolar kurunda 10 kuruşa yakın bir düşüş yaşandı. Dolar kuru 34,16 liraya kadar düştü ve anlık olarak bu fiyattan işlem görüyor.
Reuters'ın gerçekleştirdiği ankette gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) agresif faiz indirimine dair beklentileri zayıflatmasının ardından dar aralıklarda işlem görmesi ve yıl başından bugüne kadarki kazanımlarını kaybetmesi bekleniyor.
Ankette TL'nin dolar karşısındaki kayıplarının yıl sonunda yüzde 5'e ulaşması öngörülüyor.
DOLAR/TL BEKLENTİLERİ
Reuters'ın gelişmekte olan piyasa para birimlerine yönelik gerçekleştirdiği ankette TL tahminlerinin medyanına göre, dolar/TL'nin bir ay sonra 34,6267, yıl sonunda 36, altı ay sonra 37,67, 12 ay sonra ise 41,25 olması bekleniyor.
Geçen yıl ve bu yılın ilk yarısında ciddi kayıplar yaşayan gelişmekte olan ülkelerin para birimleri, Fed'in politika faizini 50 baz puan indirmesinin ardından dolar karşısında değer kazanmıştı.
Fakat Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in gelecek faiz indirimlerinde 25 baz puan indirime gideceğine işaret etmesinin ardından bu para birimleri yükselişlerinin sonuna yaklaşıyor.
Tırmanan jeopolitik gerilim, yatırımcıları güvenli liman olarak gördükleri dolara yönlendirirken, risklere karşı daha kırılgan olan gelişmekte olan piyasalardan uzaklaşmalarına neden oldu.
DİĞER ÜLKELERE DAİR BEKLENTİLER
Çin para birimi yuan, Tayland bahtı ve Malezya ringgitinin yıl sonuna kadar dolar karşısında yüzde 1,2 ile yüzde 2,0 arasında değer kaybetmesi beklenirken, Hindistan rupisinin yıl sonunda 83,73 seviyesinde işlem görmesi bekleniyor.
Güney Afrika randının mayıstaki seçimlerden sonra yüzde 8 değer kazanmasının ardından yıl sonuna kadar yüzde 1 değer kaybetmesi bekleniyor.