Kira sorunu kar topu gibi büyüyerek sürüyor. Büyükşehirlerde kiralara güç yetmiyor. Temmuz ayı ile birlikte yüzde 25 zam sınırı kaldırıldı. Zamlar TEFE ve TÜFE oranlarına göre yapılıyor.
Temmuz ayında kira fiyatlarında yeni artışlar yaşandı. Ancak büyük zamların üniversitelerin eğitim öğretime başlaması ile gelmesi bekleniyor.
Ev sahipleri ile kiracılar arasında kriz büyürken, kira davalarında yığılmaya engel olmak için getirilen arabulucuk sistemi farklı çözümler üretiyor. Arabulucuların yaygın olarak önerdiği uygulamalardan biri de "yılda iki kez kiraya zam" oldu.
Gazete Duvar'ın haberine göre; öne çıkan bir arabuluculuk örneğinde, bir emekli mülk sahibi kirasının piyasa değerinin çok altında kaldığını belirtti. Kiracı ise aylık 4 bin TL kira ödüyordu ve rayiç bedelin 24 bin TL olduğu iddia ediliyordu. Taraflar arabulucuya başvurdu ve kademeli bir artış planlaması yapıldı.
NEREDEYSE İKİ KATINA ÇIKARILDI
Anlaşma sonucu ilk 6 ay için kira 8 bin TL'ye, ikinci 6 ay için ise 14 bin TL'ye çıkarıldı. Böylece kira bedeli yıl içinde iki kez artırıldı ve taraflar anlaşmayı kabul etti.
Bir diğer arabuluculuk örneğinde, kira tespit davası devam ederken taraflar arabulucuya giderek anlaşma sağladı. Mahkeme süreci devam ederken benzer konutlar için belirlenen rayiç kira 24 bin TL olarak tespit edilmişti.
Taraflar arabuluculuk sayesinde mahkemeye gitmeden, aylık 20 bin TL kira bedelinde uzlaşarak davayı sona erdirdi.
"SON DERECE ADALETSİZ"
Özel sektörde çalışan bir kiracı ise görüşlerini şöyle dile getirdi:
"Özellikle biz özel sektör çalışanları senede sadece 1 kez zam alıyoruz. Özel şirketler genelde zam oranlarını ise enflasyon oranının altında gerçekleştiriyor. Yani çalışanlar yılda 1 kez enflasyonun altında zam alırken, ev sahiplerine arabulucular tarafından yılda iki kez zam önerisinde bulunması son derece adaletsiz. Kiracılarla ev sahiplerini karşı karşıya bırakır."