Bakan Şimşek'ten flaş 'Başardık!' paylaşımı. Türkiye Gri Liste'den çıktı mı?

Türkiye Mali Eylem Görev Gücü tarafından açıklanacak gri liste kararına kilitlendi. Piyasalar iyi haberi beklerken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından "Başardık" mesajı attı. Resmen duyuruldu. Türkiye gri listeden çıkmayı başardı.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Şimşek'ten flaş 'Başardık!' paylaşımı. Türkiye Gri Liste'den çıktı mı?

Türkiye Mali Eylem Görev Gücü tarafından açıklanacak gri liste kararına kilitlendi. Piyasalar iyi haberi beklerken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından "Başardık" mesajı attı.

Şimşek'in paylaşımından bir saat sonra resmi açıklama geldi. Türkiye, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarıldı.

Şimşek bu paylaşımından önce de dış ticaret rakamlarını değerlendirmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıllık ihracatın mayısta 260 milyar dolar ile tarihi zirvesine çıktığını bildirerek, "Yıllık cari açığın mayısta bir önceki aya göre 6 milyar dolar iyileşerek yaklaşık 26 milyar dolar seviyesine gerilemesini bekliyoruz." ifadesini kullandı.

FATF Genel Kurulu'ndan açıklama bekleniyor

FATF Genel Kurulu, 26 Haziran'da Singapur'da başladı. Bugün FATF'tan Türkiye'nin durumuna ilişkin açıklama bekleniyor. Türkiye, yaklaşık 3 yıldır ''gri listede'' bulunduğu süreçte 40 standardın 39'u ile uyum sağladı. Türkiye’nin listeden çıkması halinde TL değer kazanabilir ve TL varlıklar güçlenebilir.

Dünya ekonomilerinin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle Türkiye'yi 21 Ekim 2021 yılında ''gri liste''ye almıştı.  FATF, üye ülkeleri karapara aklama ve terörün finansmanının önlenmesi konusunda gösterdiği gelişmeler bakımından periyodik olarak denetliyor.

FATF'ın ''gri liste''sinde Türkiye dışında Nijerya, Güney Afrika, Jamaika, Kenya, Vietnam, Yemen, Bulgaristan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Filipinler ve Suriye dahil olmak  20 ülke daha yer alıyordu.

FATF’nin halen 37 ülke ve 2 bölgesel kuruluş olmak üzere toplam 39 üyesi bulunuyor. Türkiye ise FATF’a 24 Eylül 1991 tarihinde üye oldu.

GRİ LİSTE NEDİR?

Uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmı yasal düzenlemeler nedeniyle gri listedeki ülkelere yatırım yapamıyor. Türkiye'nin listeden çıkması ile birlikte bunların Türkiye'ye yatırım yapabilmesi bekleniyor. Türkiye'yi 2021 yılında gri listeye alınmıştı.

FATF şubat ayında ülkenin eylem planı maddelerini başarıyla tamamladığına, bu kapsamdaki gelişmelerin yerinde teyidi için Türkiye'nin ziyaret edilmesine karar vermişti.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin