BAĞ-KUR'da prim 7200'e ne zaman düşecek? Torba Yasa BAĞ-KUR 7200 günle emeklilik ne zaman, şartlar neler?

Milyonlarca vatandaş, 55'i onaylanan 86 maddelik Torba Yasa 2024 için nefeslerini tuttu. 31 maddesi için Meclis süreci devam eden kanunda, BAĞ-KUR 7200, 3600 ek gösterge ve ev hanımlarına emeklilik gibi birçok önemli konu yer alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamasına göre; 9000 gün olan BAĞ-KUR emeklilik prim gün sayısı, 7200'e düşürülecek. Peki, BAĞ-KUR'da prim 7200'e ne zaman düşecek? Torba Yasa BAĞ-KUR 7200 günle emeklilik ne zaman, şartlar neler? İşte detaylar..

Google Haberlere Abone ol
BAĞ-KUR'da prim 7200'e ne zaman düşecek? Torba Yasa BAĞ-KUR 7200 günle emeklilik ne zaman, şartlar neler?

BAĞ-KUR'da prim 7200'e ne zaman düşecek? Bakan Işıkhan yaptığı açıklamada, "Bağ-Kur'ların 9000 gün olan prim ödeme gün ayısını 7200'e düşürme konusunda çalışmalarımız devam ediyor." demişti. Bu düzenleme ile Bağ-Kur'luların prim gün sayısı SSK'lılarla eşit duruma geleek. Düzenlemenin hayata geçirilmesi içinn Torba Yasa maddelerinin Meclis'ten geçmesi gerekiyor. Peki, Torba Yasa BAĞ-KUR 7200 günle emeklilik ne zaman, şartlar neler?

BAĞ-KUR'DA PRİM 7200'E NE ZAMAN DÜŞECEK?

Bağ-kur'da prim gün sayısının 7200'e düşmesini ele alan madde, Torba Yasa'da yerini aldı. Torba Kanun'un Meclis'ten geçmesinin ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaşması bekleniyor.

Konuya ilişkin Bakan Işıkhan, en son şunları söylemişti:

“Sosyal güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliğini sağlamak zorundayız. Bunu da prim gelirleriyle sağlıyoruz. Bu yüzden vatandaşlarımızı mümkün olduğu sürece istihdamda ve çalışma hayatında tutmaya gayret ediyoruz. Emeklilik aslında bir sonuçtur. Hepimiz çalışıyoruz, belli bir noktada hak ediyoruz. Burada tabii ki Bağ-Kur'luların beklentisini saygıyla karşılıyorum. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Gün sayısının 9 bin günden 7 bin 200'e düşürülmesi konusu da seçim öncesinde verilen bir vaatti. Biz bunu da yerine getireceğiz.”

BAĞ-KUR'da prim 7200'e ne zaman düşecek? Torba Yasa BAĞ-KUR 7200 günle emeklilik ne zaman, şartlar neler?

BAĞ-KUR 7200 GÜNLE EMEKLİLİK NE ZAMAN, ŞARTLAR NELER?

Torba Yasa'nın 86 maddesinden 55'i onaylandı. 31 madde ise Meclis sürecinde görüşülmeye devam ediyor. 31 maddenin de onaylanmasının ardından Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaşacak. Detayları belli olmasa da BAĞ-KUR 7200 gün prim günle emeklilik şartından, şu koşullarından şu şartları sağlayanların faydalanması bekleniyor:

  • Düzenlemeden Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına kayıtlı bakkal, kasap, kuaför, ayakkabıcı, berber, kıraathane sahipleri gibi küçük esnaf yararlanacak.
  • Şirket sahibi olan, bilanço esasına göre defter tutan büyük işletme sahipleri yasal düzenlemeden faydalanamayacak.

7200 prim gün sayısı ile BAĞ-KUR'lular, 5 yıl önce emeklilik hakkı elde edebilecek. Öyle ki Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasından, 9000 prim günü şartı olan BAĞ-KUR'lular yararlanamamıştı.

 

ESNAFA VE EV KADINLARINA ERKEN EMEKLİLİK

Bakan Işıkhan açıklamalarında emeklilik düzenlemesi ve ev kadınlarına prim desteğine ilişkin de konuştu. Işıkhan, "Onu Orta Vadeli Plan'da hayata geçireceğiz. Onda sıkıntı yok. O söz mutlaka yerine gelecek ama bütçe disiplininden de çok uzaklaşmamamız gerekiyor. Kadınlara prim desteğini de gündemimize alacağız tabii ki." dedi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin