Avrupa'daki iade plastik otomatları geliyor! 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren 5 bin noktada depozito iade makineleri yerleştirilecek: Su, kola, meyve suyu, bira şişeleri para basacak!

Avrupa'da yaygın halde kullanılan plastik, metal ve cam ambalaj depozito iade makineleri Türkiye'ye geliyor. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren 5 bin noktaya yerleştirilecek iade makineleri ile birlikte ambalaj başına 25 kuruş ödenecek. Bu depozitoları almanın yolu ise çok basit.

Google Haberlere Abone ol
Avrupa'daki iade plastik otomatları geliyor! 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren 5 bin noktada depozito iade makineleri yerleştirilecek: Su, kola, meyve suyu, bira şişeleri para basacak!

Sıfır atık hedefine ulaşmak için Türkiye'de bir adım daha atılıyor. Özellikle Avrupa genelinde yaygın olarak kullanılan depozito iade sistemi Türkiye'de de başlıyor. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren 5 bin noktaya depozito iade makinesi yerleştirilecek. Böylelikle ambalaj başına vatandaşlara 25 kuruş ödenecek. 

500 MİLYON EURO BEKLENİYOR

Basına yansıyan bilgilere göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Çevre Ajansı’nın yönetiminde çalışmaları sürdürülen Depozito Yönetim Sistemi’ne (DYS) 1 Ocak 2025 itibarıyla başlanması hedefleniyor. İlk olarak 1 Ocak 2021 tarihinde geçilmesi öngörülen ancak çeşitli nedenlerle hazırlık süreci sarkan DYS, 100 mililitre ile 3 litre arasında yer alan tek kullanımlık içecek ambalajları için başlayacak. 

Türkiye’de bu büyüklükte yıllık 20 milyar adet cam, plastik, alüminyum ambalajlı içecek tüketildiğini belirten bakanlık yetkilileri, bunların toplanmasıyla ekonomiye yıllık 500 milyon Euro kazanç sağlanmasını hedeflediklerini anlattılar.

İADE MAKİNELERİ NEREYE KURULACAK?

2025 yılı içinde tüm il ve ilçelerde 5 bin noktada geri alım sistemi kurulacak. Depozito iade makineleri öncelikli olarak belediyeler, millet bahçeleri ve üniversitelere yerleştirilecek. Sistem, 1 Ocak 2025’ten itibaren işlemeye başlayacak ve depozito iade makineleri 2025 süresince zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller, restoran ve kafeterya gibi alanlara yaygınlaştırılacak.

DEPOZİTO ÖDEMELERİ NASIL ALINACAK?

Depozito iade makinelerinin ithalat edilmesi yerine yerli imkânlarla üretilmesini hedeflenirken, vatandaş iade ettiği her bir şişe, kutu için depozito bedeli, bakanlığa bağlı Türkiye Emlak Katılım Bankası üzerinden açılacak e-cüzdan hesabında toplanacak. Biriken paralar tüm alışverişlerde kullanılabilecek.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin