Avrupa'da maaşlar ne kadar? Türkiye maaş ortalamasında kaçıncı sırada? İşte en yüksek ve en düşük maaş ortalamasına sahip ülkeler...

Avrupa'da maaşlar ne kadar? Geçtiğimiz günlerde açıklanan enflasyon rakamlarının ardından diğer ülkelerin maaş ortalaması merak konusu oldu. Bu kapsamda vatandaşlar, "Türkiye maaş ortalamasında kaçıncı sırada?" sorusuna yanıt aramaya başladı. Eurostat, Avrupa genelindeki ortalama maaşları açıkladı. İşte en yüksek ve en düşük maaş ortalamasına sahip ülkeler...

Google Haberlere Abone ol
Avrupa'da maaşlar ne kadar? Türkiye maaş ortalamasında kaçıncı sırada? İşte en yüksek ve en düşük maaş ortalamasına sahip ülkeler...

2024 Temmuz ayında açıklanan 6 aylık enflasyon yüzde 24,73, yıllık enflasyon ise %71,60 olmuştu. Böylece emekli ve memur maaş zammı da netleşmişti. Başta memur ve emekliler olmak üzere, asgari ücretli çalışanlar da Avrupa'da maaşların ne kadar olduğunu araştırmaya başladı. Avrupa Birliği'nin (AB) resmi istatistik ofisi Eurostat, Türkiye'nin de içinde olduğu Avrupa'daki ortalama maaşları açıkladı. Peki, Türkiye maaş ortalamasında kaçıncı sırada? İşte en yüksek ve en düşük maaş ortalamasına sahip ülkeler...

AVRUPA'DA MAAŞLAR NE KADAR?

Eurostat'ın araştırmasına göre; ortalama en yüksek maaş alan ülke İsviçre oldu. Batı Avrupa ve Kuzey ülkeleri listenin başında yer alırken, Güney Avrupa ve Doğu ülkeleri listenin sonlarında yer aldı.

Avrupa'da maaşlar ne kadar? Türkiye maaş ortalamasında kaçıncı sırada? İşte en yüksek ve en düşük maaş ortalamasına sahip ülkeler...

İsviçre, yıllık 85,582 euro ortalama ile zirveye yerleşti. İsviçre'yi, yıllık 53,885 euro ortalama kazanç ile İzlanda, onu ise yıllık 49,035 euro ortlama kazançla Lüksemburg takip etti. Listede Norveç ve Hollanda'nın net kazancının ortalama 45,000 euronun üzerinde olduğu görüldü.

TÜRKİYE MAAŞ ORTALAMASINDA KAÇINCI SIRADA?

Listede ne yazık ki Türkiye son sırada yer aldı. Türkiye yıllık 8,968 euro ortalama net kazançla, maaş ortalamasında sonuncu oldu.

AB ülkeleri içindeki ortalama net kazanç 28,217 euro'dur. Fransa (31,481 euro) ve İsveç (33,926 euro) gibi ülkeler AB ortalamasını biraz aşmış durumda. İtalya (24,207 euro) ve İspanya (23,568 euro) gibi diğer ülkeler ise ortalamanın altında kaldı.

YILLIK ORTALAMA NET KAZANÇ NASIL HESAPLANIR?

Söz konusu ülkelerin ortalama yıllık net kazançları, brüt yıllık kazançlardan gelir vergileri ve sosyal güvenlik katkı payları çıkarılarak, ardından aile ödenekleri eklenerek hesaplanıyor. Net kazançları; bekar veya evli olmak, bakmakla yükümlü olunan çocuk sayısı gibi durumlar etkiliyor.

EN YÜKSEK NET KAZANÇ HANGİ ÜLKEDE?

Almanya, 38,086 euro ile en yüksek net kazanca sahip ülke. İngiltere'de ise 2019 verilerine göre net kazanç 35,783 euro olarak açıklanmıştı.

 

SATIN ALMA GÜCÜ EN YÜKSEK ÜLKELER

Satın alma gücüne (PPS) göre ayarlama yapıldığında ise tablo biraz değişiyor. (PPS, ülkeler arasındaki fiyat seviyesi farklılıklarını ayarlayan yapay bir para birimi.)
İsviçre, 47,403 PPS ile en yüksek satın alma gücüne sahip ülke.

İsviçre'yi 38,856 PPS ile Hollanda ve 36,288 PPS ile Norveç takip ediyor. Lüksemburg ve Avusturya'da ise satın alma gücü 35,000 PPS'nin üzerinde.

14,758 PPS satın alma gücüyle Slovakya, en düşük yıllık net kazanca sahip ülke. Türkiye (2022), Letonya ve Bulgaristan'da ise satın alma gücü 16,000 PPS'nin altında.

En yüksek satın alma gücüne sahip ülke ise 34,914 PPS net kazanç ile Almanya. İngiltere ise 2019 verilerine göre; 29,757 PPS'de. Belçika, İrlanda ve İsveç gibi ülkeler ise 30,000 PPS'yi aşmış durumda.

Etiketler avrupa maaş
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin