Asgari ücrete ara zam gelecek mi? Temmuz 2024 asgari ücrete ek zam var mı?

Asgari ücret zammı, memur ve emekli maaşlarındaki artışın ardından merak konusu oldu. 2024 yılının ikinci yarısında geçerli olacak olan memur ve SSK, BAĞ-KUR emeklisi aylıkları artış yaşadı. Yaşanan gelişmenin ardından, "Asgari ücrete ara zam gelecek mi?" sorusu tekrar gündem oldu. Asgari ücrete en son Ocak ayında yapılmış ve son artışla birlikte yeni rakam 17 bin 2 lira olmuştu. Peki, Temmuz 2024 asgari ücrete ek zam var mı? İşte asgari ücret zammında son durum...

Google Haberlere Abone ol
Asgari ücrete ara zam gelecek mi? Temmuz 2024 asgari ücrete ek zam var mı?

Milyonlarca asgari ücretli Temmuz ayında zam yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. 3 Temmuz'da enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla beraber, memur ve SSK, BAĞ-KUR emeklisi maaşları zamlandı. Memur maaşlarına yüzde 19,31 oranında, emekli maaşına ise yüzde 24,73 oranında zam yapıldı. Bu gelişmenin üzerine asgari ücrete ara zam gelip gelmeyeceği merak konusu oldu. Bu yıl asgari ücrete tek zam yapılacağı daha önceden açıklanmıştı. Konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamaları takip ediliyor. Peki, Asgari ücrete ara zam gelecek mi? Temmuz 2024 asgari ücrete ek zam var mı?

Asgari ücrete ara zam gelecek mi? Temmuz 2024 asgari ücrete ek zam var mı?

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM GELECEK Mİ?

Asgari ücrete en son Aralık 2023'te zam yapılmıştı. %49 oranında yapılan zamla 2024 yılı için belirlenen asgari ücret tutarı 17 bin 2 lira oldu. Bu yıl asgari ücrete bir defa zam yapılacağı, ara zam olmayacağı açıklanmıştı.

Ülkemizde yıllara göre asgari ücret artışı şöyle oldu:

  • 2020 yılında net 2.324,70 TL
  • 2021 yılında net 2.825,90 TL,
  • 2022 Ocak-Haziran dönemi için 4.253,40 TL,
  • 2022 Temmuz-Aralık dönemi için 5.500,35 TL,
  • 2023 Ocak-Haziran dönemi için 8.506,80 TL,
  • 2023 Temmuz-Aralık dönemi için 11.402,32 TL,
  • 2024 yılında 17.002 TL.

2024 ZAMLI MEMUR MAAŞLARI İÇİN TIKLAYIN

TEMMUZ 2024 ASGARİ ÜCRETE EK ZAM VAR MI?

Kabine Toplantısı'nın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret zammı ile ilgili şunları söylemişti:

"Asgari ücret 17 bin 2 TL olarak belirlendi. Bir önceki döneme göre net asgari ücret artışı yüzde 49 olarak gerçekleşti."

Bakan Işıkhan ise herkesin merak ettiği asgari ücrete Temmuz zammı ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirler. Biz Bakanlık olarak işçi ve işvereni bir masada toplayıp müzakerelerin sağlanmasını sağlayan moderatör bir kurumuz. Temmuz'da artış yapılmayacağı dikkate alınarak Ocak ayında ona göre artış yapıldı. Ekonomi denge işidir. Bunu gözetmemiz gerekiyor. Biz kalıcı refah artışının derdindeyiz. Şu anda istihdamdan feragat etmeden bir büyüme sergiliyoruz. Biz de bu süreçte Bakanlık olarak işçilerimize, memurlarımıza ve emeklilerimize yönelik desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz."
Asgari ücrete ara zam gündemde yok" diyen Işıkhan, "Başta nasıl bir karar aldıysa şu an öyle devam edecek." ifadelerini kullandı.

2025 ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Bakan Işıkhan'ın açıklamalarından sonra asgari ücrete Temmuz zammı yapılmayacağı kesinleşti denilebilir. Bir sonraki zam ise 2025 Ocak ayında yapılacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, 2024 Aralık ayında ilk toplantısını yapması bekleniyor. Yeni rakam için TÜRK-İŞ ve TİSK'in talepleri değerlendirilecek.

 

ASGARİ ÜCRET NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

İşçilerin yaşam standardını korumak için devlet tarafından belirlenen en düşük maaşa asgari ücret deniyor. Sendikaların, hükümet yetkililerinin, işçi ve işveren ile diğer ilgili paydaşların katılımıyla gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda, asgari ücret belirleniyor. Asgari ücret belirlenirken; enflasyon oranları, işsizlik oranları, ülkenin ekonomisi, yaşam maliyetleri ve genel ücret seviyeleri gibi değişkenler göz önünde bulunduruluyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin