Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2025 yılına ilişkin bütçe görüşmelerinde yaptığı sunumda, asgari ücretten Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına, emtia piyasalarından emekli ve memur maaşlarına kadar birçok konuda önemli ifadeler kullandı. Şimşek'in açıklamalarında en dikkat çeken bölümlerden biri ise, gelecek yıl emtia piyasalarına yönelik beklentiler oldu.
2025 yılında küresel ekonomik koşulların Türkiye'nin lehine gelişmesini beklediklerini aktaran Şimşek, gelişmiş ülkelerde faiz indirimlerinin devam edeceğini ancak buna rağmen emtia fiyatlarında önemli bir yükseliş beklemediklerini aktardı.
Altın ve gümüş gibi emtia fiyatlarında enflasyonun altında kalacak hareketliliğin ekonomi programı için olumlu olacağını aktaran Şimşek, "Geçen sene küresel faizler yüksekti. Küresel ticarette artış zayıftı ve ticaret ortaklarımızın büyümesi oldukça düşüktü. Ancak 2025'te küresel koşullar program açısından çok daha elverişli hale gelecek. Çünkü 2025'te ticaret ortaklarımızın büyüme performansının iyileşmesi bekleniyor. Bu yıl faiz indirimlerine başlayan gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankalarının önümüzdeki dönemde de indirimlere devam etmesi, yani küresel finansal koşulların daha elverişli olması bekleniyor. Emtia fiyatlarının düşük seyredeceği tahmin ediliyor. Bütün bunlar program açısından olumlu" ifadelerini kullandı.
ALTINA YÖNELİK KISITLAMALAR DEVAM EDECEK
Geçtiğimiz yıl göreve başlayan ekonomi yönetimi, ilk adım olarak altın piyasalarına yönelik kota ve kısıtlama adımlarını uygulamıştı.
Söz konusu uygulamalara mücevherat ve kuyumculuk sektöründen sert tepkiler gelirken, piyasalarda altın talebi yaratabilecek her türlü beklentiyi baskılamaya devam edeceklerini aktaran Şimşek, kendisine gösterilen tepkilere şu ifadelerle yanıt vermişti:
"Altına yönelik biz bir kota uygulamasına gittik. Tabii ki çıkar çevreleri memnun değil... Valla kusura bakmasınlar, bir metali ülkede olmayan döviz kaynaklarıyla ithal edeceksiniz, sonra bir köşede atıl olarak duracak. Bunun neresi memleketin menfaatine? Vatandaşlarımızın tercihine saygılıyım. Bu noktada hiçbir tereddüt yok ancak biz burada kaynaklarımızı ülkemizin menfaatine ve yatırıma, üretime, dolayısıyla istihdama ve ağırlıklı olarak ihracata dönüştüreceğiz"