5 lira bozuk para mı olacak? Tedavüle çıkan madeni 5 TL'nin özellikleri neler?

Uzun zamandır 5 lira kağıt paranın tedavülden kalkacağı konuşuluyordu. Cumhuriyetin 100. yılı kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın oluru ile Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet'in 100. yılı için 5 lira madeni tedavül hatıra parası basımı gerçekleşti. Peki, 5 lira bozuk para mı olacak? Tedavüle çıkan madeni 5 TL'nin özellikleri neler? İşte detaylar...

Google Haberlere Abone ol
5 lira bozuk para mı olacak? Tedavüle çıkan madeni 5 TL'nin özellikleri neler?

Artık vatandaşlar için değersizleşen 5 lira için yeni bir gelişme meydana geldi. Çoğu yerde su dahi alamadığımız 5 TL, madeni para olarak tedavüle çıkıyor. Resmi Gazete'de, 5 lira değerindeki madeni paraların tedavüle çıkarılmasına ilişkin tebliğ yayımlandı. Bu paralarda Atatürk rölyefi, Türkiye Yüzyılı logosu ve Türkiye Cumhuriyeti yazısı yer alacak. Peki, 5 lira bozuk para mı olacak? Tedavüle çıkan madeni 5 TL'nin özellikleri neler?

5 LİRA BOZUK PARA MI OLACAK?

Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, konuya ilişkin şunları söylemişti:

"Darphane 100 milyon adet 5 TL hatıra parası bastı. Söz konusu madeni paralar aynı zamanda tedavüle verildi. 5 TL paranın tedavüle verilmesi 5 TL banknotların tedavülde kalmasına engel teşkil etmemektedir. Nitekim hatırlarsanız, 1 Yeni Türk Lirası banknotlar 1 Yeni Türk Lirası madeni paralar ile birlikte tedavül edilmiştir."

5 lira bozuk para mı olacak? Tedavüle çıkan madeni 5 TL'nin özellikleri neler?

Cumhuriyet'in 100. yılına özel olarak basılacak madeni 5 Türk Lirası'na ilişkin detaylar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Toplamda 100 milyon adet basım gerçekleşecek. 5 TL'nin piyasadaki hacmi 500 milyon lira oldu. Bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamada; tedavüle giren 5 TL madeni hatıra paraların, bir defaya mahsus 100 milyon adet basıldığı belirtildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca yayımlanan tebliğde, 28/5/1970 tarihli ve 1264 sayılı Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Hakkında Kanunun uyarınca, bakanlığa bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce özellikleri belirtilen 5 lira değerindeki madeni paraların basıldığı belirtildi.

MADENİ 5 TL'NİN ÖZELLİKLERİ NELER?

  • Madeni 5 liranın
  • Kenar özelliği: Düz tırtıllı
  • Çapı: 28,15 mm
  • Kalınlığı : 1,70 milimetre
  • Ağırlığı: 8,25 gram

Paraların ön yüz deseni, dış halkada 8 köşeli Selçuklu yıldızı motifi ve bu motifin dış kontörünün tekrarı kullanılarak derinlik kazandırıldı.

 

Ayrıca, ön yüzde halka ve göbeğin birleşim yerinde ay yıldıza, ortada "Türkiye Yüzyılı" logosuna yer verildi. Logonun solunda 5 rakamı, altta "Türk lirası" yazısı ve yazının altında basım yılına yer verildi.

Arka yüz deseninde ise Cumhuriyet'in Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün rölyefi ve çevresinde de "Türkiye Cumhuriyeti" yazısı yer aldı.

Hükümlerini, Hazine ve Maliye Bakanı yürüteceği tebliğ, yayım tarihinde yürürlüğe girdi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin