Almanya'nın Münih Kenti’nde 21 Eylü'de başlayan ve 6 Ekim’de bitecek olan ünlü Bira Festivali'ne (Oktoberfest) dünyanın dört bir tarafından insanlar gidiyor.
Festivalde uzun kuyruklar oluşuyor. Almanlar’ın "Bira festivalinde beklemeyi bilirseniz, bütün yıl işlerinizi sabırla bitirirsiniz“ sözü dikkat çekiyor.
Bir büyük bardak biranın fiyatı 15,50 Euro. Bira Festivali, kucağında bol köpüklü, ağzına kadar dolu büyük bira kupaları taşıyan Alman kadın garsonları ile de ünlü.
YEREL ELBİSEYLE ÇALIŞIYORLAR
Drindl denilen yerel kıyafet ve bazı zaman deri etekli kadın veya deri pantolonlu erkek garsonlar, ellerinde 20 ya da 30 litre birayı taşıyıp sabırsızlıkla bekleyenlere servis ediyor. Beş milyon litreden fazla biranın tüketildiği, 7 milyondan fazla ziyaretçinin gelip geçtiği çadırları, bu çoğu kadın garsonlar günde yüzlerce kez arşınlıyor. Günde 20 kilometre yol yapıyorlar.
Alman Süddeutsche Zeitung Gazetesi, konu ile ilgili kadın garsonlarla görüştü. Garsonlar, biraları stantlardan peşin satın aldıklarını ve müşterilerden parasını sonra tahsil ettiklerini anlatıyor. Bunun için başlangıç sermayeleri en az 1500 Euro. Çünkü, çalınan bira bardakları, diğer çatal-bıçak, tabak ve hatta bulaşık için bile ödeme yapıyorlar.
ELBİSESİ, KALACAK YERİ AYRI PARA
Tabii, özel olarak satın aldıkları ya da buldukları elbiseler de ayrıca para. Eğer garson Münih’li değilse, Oktoberfest zamanı, oldukça pahalı olan konaklama ücretini de karşılıyor. Yine de garsonlar, bu masraflar çıkınca 16 günde net 6 bin Euro (yaklaşık 229 bin 200 TL kazanıyor. Masrafların düştüğü bu rakamla, Türkiye’ye göre yaklaşık 14 adet aylık asgari ücret) kazanıyor. Masraflar düşülmezse, kazançları 286 bin 500 TL’yi buluyor. Bu da, 17 Türk asgari ücretlinin toplam maaşına denk geliyor.
DAHA ÇOK KAZANAN DA VAR
Sözcü'de yer alan habere göre; kadın ve erkek garsonlar, sabah 09.00 ile 23.00 arası çalışıyor ve 16 günü çok yoğun geçiriyorlar. Yine de bu kadar süre için iyi para kazandıklarını söylüyorlar. Tabii, sadece bira satılmıyor. Oktoberfest çadırlarında şarap ve şampanya sunulan yerler de var. Oralardaki garsonların bahşişleri daha da yüksek olabiliyor. Yağmurlu havalarda ise en çok işi onlar yapıyor.