AK Parti milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Karayolları Genel Müdürlüğünün Hizmetleri Hakkında Kanun'da değişikliğe gidiliyor.
Buna göre, sürücüsünün Türk vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın yabancı plakalı araçlara ilişkin olarak tatbik edilen cezalar ile geçiş ücretleri ödenmeden bu araçların ülkeyi terk etmesine izin verilmeyecek. Söz konusu alacaklar, tebligat şartı aranmaksızın sürücüsü bilgilendirilmek suretiyle gümrük kapılarında yetkili birimlerce de tahsil edilebilecek.
Tahsil edilen tutarların yüzde 60'ı hizmet payı olarak genel bütçeye gelir kaydedilecek, yüzde 40'ı ise ilgili işleticiye aktarılmak üzere tahsilatı izleyen ayın sonuna kadar Genel Müdürlüğe aktarılacak.
Genel Müdürlük hesabına aktarılan tutar, takip eden 7 iş günü içinde ilgili işleticilerin hesabına aktarılacak. Bu düzenlemelere ilişkin usul ve esaslar Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca müştereken belirlenecek, uluslararası sözleşme hükümleri saklı olacak.
Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da denetime ilişkin düzenlemeye gidilecek. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı tarafından görevlendirilen denetim elemanları tarafından hazırlanacak denetim raporları kasım ayı sonuna kadar Cumhurbaşkanına sunulacak. Bu raporlar, Cumhurbaşkanlığı tarafından TBMM'ye aralık ayı sonuna kadar sunulacak ve ilgili raporlar söz konusu ayı takip eden ocak ayı sonuna kadar TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülecek.
Yükseköğretim Kanunu'ndaki düzenlemeye göre de mülkiyeti Hazineye ait olup, faaliyet izni kaldırılan vakıf yükseköğretim kurumlarına bedelsiz olarak devredilmiş olan taşınır ve taşınmaz mallar ile haklar, tasfiye sürecine dahil edilmeyecek ve bunların Hazineye intikali sağlanacak. Bu düzenleme 1 Nisan 2025'te yürürlüğe girecek.
Teklifle, "Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanların Ödenek ve Yollukları ile Temsil Ödenekleri Hakkında Kanun"un adı "Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanların Ödenek ve Yollukları ile Temsil Ödenekleri Hakkında Kanun" şeklinde değiştirilecek. Bu kanuna eklenecek maddeye göre, Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanına mali ve sosyal haklar kapsamında yapılan her türlü ödemeler toplamının yüzde 5 fazlası aynı usul ve esaslar çerçevesinde ödenek olarak verilecek.
DOĞUM YARDIMI DÜZENLEMESİ
Doğum yardımına ilişkin 633 sayılı KHK'de değişiklik yapılacak. Buna göre, Türk vatandaşlarına, 1 Ocak 2025 ve sonrasında canlı doğan çocukları için başvuru yapılması ve Türkiye'de ikamet ediyor olmaları koşuluyla tek seferlik veya 5 yaşını tamamlayana kadar aylık olarak doğum yardımı yapılacak.
Doğum yardımı yapılacak çocuk sayısı, her bir çocuk için yapılacak yardım miktarı ile bu hükmün uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanınca belirlenecek.
Doğum yardımı ödemeleri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonundan yapılacak. Bu amaçla ihtiyaç duyulan kaynak genel bütçeden Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonuna aktarılacak. Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenecek ve haczedilemeyecek.
Konuyla ilgili bilgi veren AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "doğurganlık oranını yükseltmek amacıyla çocuk sayısıyla orantılı teşvik edici destek sağlanması ilişkinde düzenlemeyi burada öneriyoruz. Özellikle ülkemizdeki doğurganlık oranının düşmesi nedeniyle çocuk sayısını arttırma noktasında desteklerimizin 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle başlayacağı birinci çocuk için defaaten 5 bin TL, ikinci çocuk için 5 yıl süreyle 60 ay bin 500 TL, üç çocuk ve üçüncü çocuktan sonradan yine 5 yıl süreyle 60 ayda ödenecek 5 bin TL ödemeler başlamış idi" dedi.