YKS ek tercihler ne zaman başlıyor? ÖSYM YKS ek tercih kılavuzu yayımlandı mı? 2024 YKS 2. ek tercih süreci ve ücreti...

2024 YKS tercih sonuçları açıklandı ve üniversite kayıtları başladı. YKS yerleştirme sonuçlarına göre; üniversitelerin 23 bin 738 kontenjanı boş kaldı. Bu boş kontenjanlara ek tercih ile öğrenci yerleştirilecek. YÖK Başkanı Erol Özvar konuyla alakalı, "Adaylarımızın bu fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyorum." ifadesini kullandı. Bunun üzerine, "YKS ek tercihler ne zaman başlıyor? ÖSYM YKS ek tercih kılavuzu yayımlandı mı?" gibi sorular araştırma konusu oldu.

Google Haberlere Abone ol
YKS ek tercihler ne zaman başlıyor? ÖSYM YKS ek tercih kılavuzu yayımlandı mı? 2024 YKS 2. ek tercih süreci ve ücreti...

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarına göre devlet ve vakıf üniversitelerinde toplam 23 bin 738 boş kontenjan bulunuyor. Boş kontenjanların 20 bin 826'sını lisans programları, 2 bin 912'sini ise sadece vakıf üniversitelerinde 2 bin 912 boş boş kontenjan bulunuyor. Ek tercihlerle ilgili açıklama yapan YÖK Başkanı Erol Özvar, "2024 YKS sonuçlarına göre herhangi bir programa yerleşemeyen adaylar ek yerleştirme için başvurabilecek. Ek yerleştirme başvuru tarihleri daha sonra açıklanacak. Ek yerleştirme öncesi devlet üniversitelerindeki toplam kontenjanın yüzde 98,8'i, ön lisans programlarının kontenjanlarının ise tamamı doldu. 2024 YKS yerleştirme sonuçlarına göre meslek yüksek okullarında puanlar yükseldi, doluluk yüzde 100 oldu." dedi. Peki, YKS ek tercihler ne zaman başlıyor? ÖSYM YKS ek tercih kılavuzu yayımlandı mı? 2024 YKS 2. ek tercih süreci ve ücreti...

YKS ek tercihler ne zaman başlıyor? ÖSYM YKS ek tercih kılavuzu yayımlandı mı? 2024 YKS 2. ek tercih süreci ve ücreti...

YKS EK TERCİHLER NE ZAMAN BAŞLIYOR?

YÖK Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre 2024 YKS sonuçlarına göre yapılan üniversite genel yerleştirme ve kayıt işlemleri bugün sona eriyor. Mazeretli kayıt başvuruları ise 26 Ağustos-2 Eylül tarihlerinde alınacak.

2024-2025 eğitim öğretim yılı için YKS tercih sonuçlarına göre 1 milyon 21 bin 986 kontenjanın 987 bin 388'ine yerleştirme işlemi gerçekleştirildi. Devlet üniversitelerinde örgün programlarda doluluk oranı yüzde 98,8 olurken, vakıf üniversitelerinde genel kontenjan doluluk oranı yüzde 91,14 olarak gerçekleşti.

Fakat henüz YKS ek tercihler başlamadı. Üniversite kayıt işlemlerinin sona ereceği 23 Ağustos 2024 tarihinden sonra boş kontenjanlar ÖSYM'ye bildirilecek. Geçen yıl ek tercihler eylül ortasında başlamıştı. Bu sene de benzer şekilde YKS 2. ek tercihlerin eylül ayı gibi başlaması bekleniyor.

YKS ek tercih süreci için ÖSYM'den resmi bir açıklama gelmedi. Konuyla ilgili yeni bir gelişme olduğunda haberimizde yer vereceğiz.

ÖSYM YKS EK TERCİH KILAVUZU YAYIMLANDI MI?

ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) henüz 2024 YKS ek tercih kılavuzunu yayımlamadı. YKS ek tercih kılavuzu yayımlandığında haberimizde yer vereceğiz.

2024 YKS 2. EK TERCİH SÜRECİ VE ÜCRETİ

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2024-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.

2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre 2024-2025 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına ek yerleştirme işlemleri, ÖSYM tarafından yapılacak. Tercih yapacak adayların Kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini kılavuz bilgileri doğrultusunda yapmaları gerekiyor.

2024 YKS ek tercih ücretinin 80 TL olacağı biliniyor. Konuyla ilgili ÖSYM'den açıklama bekleniyor. 

 

YKS EK TERCİH ŞARTLARI NELER?

Ek tercih; ön lisans ve lisans programlarına merkezi yerleştirmedeki en küçük puanların altında puanı olan adaylar yerleşemeyecektir. Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır.
Geçtiğimiz yılın ek yerleştirme kılavuzuna göre;

Tercih işlemlerini kaçıran adaylar veya herhangi bir nedenle yapmayanlar ek yerleştirmeler için tercih yapabilir.

Ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2023-YKS'de ilk yerleştirmede hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylar yararlanabilmektedir.

Özel yetenek sınavıyla alım yapan bir bölüme yerleşen adaylar da ek tercih işlemlerinden faydalanabilmektedir.

Merkezi yerleştirmede bir örgün yüksek öğretim programına yerleştirilen öğrenciler ile kontenjansız açık öğretime yerleştirilen öğrenciler Anadolu Üniversitesi AÖF'ün kontenjan sınırlaması olmayan bölümleri için ek yerleştirme başvurusu yapabilirler.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin