26 Ağustos 2024 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından 112645046 sayılı "İhtiyaç ve Norm Kadro Fazlası Öğretmenler" konulu ve 2024/57 no'lu genelge yayımlandı. Genelgede, ihtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin atamaları ile ihtiyaç durumunda il içinde yapılacak öğretmen görevlendirmeleri için yapılması gerekenlere yer verildi. Peki, Norm fazlası öğretmen ne demek? Norm kadro fazlası öğretmen atamaları nasıl oluyor, yılda kaç kez yapılır?
NORM FAZLASI ÖĞRETMEN NE DEMEK?
Norm fazlası öğretmen, bir eğitim kurumunda belirlenen öğretmen kadrosunun üzerinde kalan öğretmenler için kullanılır. Milli Eğitim Bakanlığı'nca her okul için bir öğretmen norm kadrosu belirlenmektedir. Bu kadro, ders saati, okulun öğrenci sayısı vb. kriterlere göre kaç öğretmene ihtiyaç olduğunu belirler. Eğer bir okulda norm kadro sayısından fazla öğretmen varsa bu öğretmenler 'norm fazlası' olarak adlandırılır. Bu öğretmenler, genellikle başka okullara görevlendirilir veya tercihe bağlı olarak tayin edilirler.
NORM KADRO FAZLASI ÖĞRETMENLER ATAMALARI NASIL OLUYOR, YILDA KAÇ KEZ YAPILIR?
Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı genelgede, norm kadro fazlası öğretmen atamalarının resen olacağına yer verildi. Yani bu öğretmenler kendiliğinden atanacak. Kamu kurum ve kuruluşlarında personellerin kendi tercihleri dışında bir göreve atanmalarında oluşan duruma resen atama denir.
Norm kadro fazlası öğretmen atamaları yapılırken, MEB tarafından belirlenen prosedürler uygulanır.
Öncelikle öğretmenlerin norm kadro fazlası olup olmadığı tespit edilir. Her sene belirli dönemlerde okul müdürlükleri ve il ya da ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından bu tespit yapılır.
Ders ihtiyaçları, öğretmen normları ve öğrenci sayıları dikkate alınarak, hangi öğretmenlerin norm fazlası olduğuna bakılır.
Bu öğretmenler, kendi il ya da ilçelerinde boş norm bulunan okullara tercih yaparak atanabilmektedir.
Eğer il ya da ilçe içinde uygun bir yer bulunmazsa, il dışı atamalar da gündeme gelebilmektedir.
Atamalar öncelikle öğretmenlerin hizmet puanları ve tercihlerine göre yapılır. Fazla hizmet puanı olan öğretmenlerin, tercih ettikleri okullara atanmaları önceliklidir.
Atamalar, yılda bir ya da iki defa yapılır. Genel olarak eğitim öğretim yılı başlamadan ve yarıyıl tatilinde yapılır. Fakat ihtiyaç halinde ek atamalar da olabilir.
Eğer bir öğretmen norm fazlası olup herhangi bir yere atanmazsa, geçici olarak okulda görev yapmaya devam edebilir ya da ihtiyaç duyulan başka bir okulda görevlendirilir.