MEB Yeni müfredatta neler var? 2024-2025 yeni eğitim müfredatı Türkçe, matematik, biyoloji konuları neler? İşte MEB Yeni müfredat

Milyonlarca öğrencinin ve öğretmenlerin merakla beklediği Milli Eğitim Bakanlığı ders müfredatı için araştırmalar sürüyor. Kiminin oldukça tepkili olduğu müfredatın, Talim ve Kurulu’ndaki onay süreci tamamlanmasının ardından Bakan Tekin'den onay geldi. MEB Bakanı Yusuf Tekin’in gelecek eğitim öğretim döneminde uygulanacağını belirttiği müfredatın içeriği merak edildi. Peki, MEB Yeni müfredatta neler var? 2024-2025 yeni eğitim müfredatı Türkçe, matematik, biyoloji konuları neler?

Google Haberlere Abone ol
MEB Yeni müfredatta neler var? 2024-2025 yeni eğitim müfredatı Türkçe, matematik, biyoloji konuları neler? İşte MEB Yeni müfredat

MEB yeni müfredatta neler var? Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni eğitim öğretim ders müfredatı ile ilgili sosyal medya hesabından, “Tecrübe, öneri ve desteğiniz bizler için önemli. Sadece son bir yılın değil, on yıllık uzun soluklu bir çalışma ile meydana getirdiğimiz; akademisyen, öğretmen ve paydaşlarımızın yoğun çalışma ve katkılarıyla ortaya çıkan "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adını taşıyan yeni müfredat çalışmamızı kamuoyunun ve eğitime gönül veren herkesin görüşlerine sunduk.” demişti. Geçtiğimiz ay tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” taslağı sunulmuştu. Şimdi de Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, yaptığı değerlendirmeler sonucunda yeni müfredatı onayladı. Peki, 2024-2025 yeni eğitim müfredatı Türkçe, matematik, biyoloji konuları neler? İşte, 2024 müfredat değişikliği son gelişmeler…

MEB YENİ MÜFREDATTA NELER VAR?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim öğretim dönemi için yeni bir müfredat hazırlandı. Bu yeni müfredat, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" olarak adlandırılmakta ve öğrencilere daha bütüncül bir eğitim sunmayı hedeflemekte. Müfredat, okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflardan başlayarak kademeli olarak uygulanacak.

YENİ MÜFREDATI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN

2024-2025 TÜRKÇE, MATEMATİK, BİYOLOJİ KONULARI NELER?

Talim ve Terbiye Kurulunca onaylanan yeni öğretim programlarına, makam onayının ardından Bakanlığın internet sitesi üzerinden erişilebilecek. 2024-2025 yeni müfredat konularına, https://mufredat.meb.gov.tr/ adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

9-10-11-12. sınıflar için hazırlanan biyoloji dersinin öğretim programına “yaratılış felsefesi” gibi biyoloji bilimiyle ilgili olmayan konular dahil edildiği iddia edilmişti.

YENİ MÜFREDAT HANGİ SINIFLAR İÇİN GEÇERLİ?

Yenilenen programlar, kademe ve sınıf düzeylerine göre şöyle:

 Okul öncesi öğretim programı 3-5 yaş; ilkokul-ortaokul kademeleri için fen bilimleri dersi 3-8. sınıf, hayat bilgisi dersi 1-3. sınıf; ilkokul matematik dersi 1-4. sınıf, ilkokul Türkçe dersi 1-4. sınıf, insan hakları, vatandaşlık ve demokrasi dersi 4. sınıf; ortaokul matematik dersi 5-8. sınıf, ortaokul Türkçe dersi 5-8. sınıf, sosyal bilgiler dersi 4-7. sınıf, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi 8. sınıf, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi 4-8. sınıf.

Lise kademeleri için biyoloji dersi 9-12. sınıf, coğrafya dersi 9-12. sınıf, felsefe dersi 10-11. sınıf, fizik dersi 9-12. sınıf, kimya dersi 9-12. sınıf, matematik dersi 9-12. sınıf, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersi 12. sınıf, tarih dersi 9-11. sınıf, Türk dili ve edebiyatı dersi 9-12. sınıf, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi 9-12. sınıf.

MEB Yeni müfredatta neler var? 2024-2025 yeni eğitim müfredatı Türkçe, matematik, biyoloji konuları neler? İşte MEB Yeni müfredat

YENİ MÜFREDATLA MATEMATİK DERSLERİ NASIL OLACAK?

Matematik alan becerileri ilkokul, ortaokul ve lise düzeyini kapsayan ve süreç bileşenleri ile modellenebilen beceriler dikkate alınarak belirlendi. Yeni müfredatta yer verilen 5 matematik alan becerisi, matematiksel muhakeme, matematiksel problem çözme, matematiksel temsil, veri ile çalışma ve veriye dayalı karar verme, matematiksel araç ve teknoloji ile çalışma olarak belirlendi.

FEN BİLİMLERİ DERSLERİ NASIL OLACAK?

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"nde 13 farklı fen bilimleri alan becerisi tanımlandı. Fen bilimleri alan becerileri, bilimsel gözlem, sınıflandırma, bilimsel gözleme dayalı tahmin, bilimsel veriye dayalı tahmin, operasyonel tanımlama, hipotez oluşturma, deney yapma, bilimsel çıkarım yapma, bilimsel model oluşturma, tümevarıma dayalı akıl yürütme, tümdengelime dayalı akıl yürütme, kanıt kullanma ve bilimsel sorgulama becerilerinden oluştu. Fen bilimleri alan becerilerinin tamamı birbiriyle ilişkili olup bazı beceriler ise birden fazla beceriyi kapsayacak biçimde yapılandırıldı.

SOSYAL BİLİMLER DERSLERİ NASIL OLACAK?

Yeni müfredatta sosyal bilimler alan becerileri kapsamında yerli ve yabancı literatür, alanın kendine özgü yapısı ve çağın gereklilikleri göz önünde bulundurularak 21. yüzyıl becerileri ile de güçlü ilişkileri olan 17 alan becerisi belirlendi. Bunlar, "zamanı algılama ve kronolojik düşünme, kanıta dayalı sorgulama ve araştırma, tarihsel empati, değişim ve sürekliliği algılama, sosyal katılım, girişimcilik, mekansal düşünme, coğrafi sorgulama, coğrafi gözlem ve saha çalışması, harita, tablo, grafik, şekil ve diyagram, mantıksal muhakeme, felsefi sorgulama, felsefi muhakeme, felsefi düşünce ortaya koyma, eleştirel sosyolojik düşünme, tarihsel sorun analizi ve karar verme" becerileri olarak sıralandı.

 

YENİ MÜFREDAT İLE NE AMAÇLANIYOR?

MEB’in yeni eğitim öğretim müfredatı ile şunlar amaçlanıyor:

  • Öğrencilerin zihinsel, sosyal, duygusal, fiziksel ve ahlaki açıdan çok yönlü gelişimini desteklemek​.
  • Müfredatın ağır ve fazla konuları içermesi nedeniyle sadeleştirilmesi gerekliliği vurgulanmıştır. Derslerin içerikleri, öğrencilerin seviyelerine uygun olacak şekilde basitleştirilecektir​.
  • İlkokul, ortaokul ve lisede tekrarlanan konular azaltılacak, bu sayede öğrencilerin daha verimli öğrenmesi sağlanacaktır​.
  • Konular, pedagojik usullere uygun bir şekilde anlatılacak, böylece ilkokulda öğretilen bilgiler lisede pekiştirilecektir​.
  • Bu müfredat değişikliği, eğitimde daha etkili ve öğrenci merkezli bir yaklaşım sunmayı amaçlamaktadır. Yeni müfredat taslağı, kamuoyunun görüşüne sunulmuş olup, alınan geri bildirimler doğrultusunda son şeklini alacaktır​.
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin