LGS Fen Bilimleri A kitapçığı 13. soru hatalı mı, cevabı ne? 2024 LGS Fen Bilimleri 13. soru iptal mi?

1 milyon 38 bin 192 öğrencinin başvuru yaptığı 2024 LGS (Liselere Geçiş Sınavı), 2 Haziran Pazar günü düzenlendi. Sözel ve sayısal olarak 2 oturum şeklinde düzenlenen sınavda Fen Bilimleri sınavında bir soru tartışma konusu oldu. LGS cevap anahtarını inceleyen bazı kişiler sorunun hatalı olduğunu iddia etti. Peki, LGS Fen Bilimleri A kitapçığı 13. soru hatalı mı, cevabı ne? MEB 2024 LGS Fen Bilimleri 13. soru iptal mi? İşte detaylar...

Google Haberlere Abone ol
LGS Fen Bilimleri A kitapçığı 13. soru hatalı mı, cevabı ne? 2024 LGS Fen Bilimleri 13. soru iptal mi?

Yurdun dört bir yanında 2 Haziran 2024 Pazar günü LGS sınavı yapıldı. 50 sözel soru için 75 dakika, 40 sayısal soru için ise ise 80 dakika süre verildi. Sınavın ardından MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) 2024 LGS soru ve cevap anahtarını yayınladı. LGS temel soru kitapçıklarını inceleyenler adaylardan bazıları Fen Bilimleri'nden bir sorunun hatalı olduğunu iddia etti. O hatalı olduğu öne sürülen soru ve cevabı ise merak konusu oldu. Peki, LGS Fen Bilimleri A kitapçığı 13. soru hatalı mı, cevabı ne? 2024 LGS Fen Bilimleri 13. soru iptal mi?

LGS FEN BİLİMLERİ A KİTAPÇIĞI 13. SORU HATALI MI, CEVABI NE?

2 Haziran 2024 Pazar günü düzenlenen Liselere Geçiş Sınavı'nda (LGS) henüz herhangi bir soru iptal edilmedi. Eğer iptal edilen sorular olursa Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) açıklaması sonrası haberimizde yer alacak.

Fakat bazı mecralarda LGS Fen Bilimleri A kitapçığı 13. sorunun hatalı olduğu iddia edildi. Sorunun cevabı ile ilgili görüşler ikiye bölündü. Herkesin merak ettiği makara sistemi sorusunun hatalı olup olmadığı konusunda MEB'ten henüz açıklama gelmedi.

LGS Fen Bilimleri A kitapçığı 13. soru hatalı mı, cevabı ne? 2024 LGS Fen Bilimleri 13. soru iptal mi?

2024 LGS FEN BİLİMLERİ 13. SORU İPTAL Mİ?

2024 LGS Fen Bilimleri A kitapçığı 13. soru şu şekilde:

Özellikleri ve ağırlığı her yerinde aynı olan eşit bölümlendirilmiş bir tahtanın taşınması için kullanılan sistemde tavana ve tahtaya şekildeki gibi bağlanan makara esnemeyen bir ip geçiriliyor. Bu ip, işçiler tarafından şekildeki gibi tutulduğunda tahta yatay dengede kalıyor. Bu sistemde makaraların, makaraların bağlı olduğu çubukların ve ipin ağırlıkları ile sürtünmeler önemsenmemektedir.

Bu tahta, şekilde gösterilen konumdan belirli bir yüksekliğe en küçük kuvvetler uygulanarak çıkarılırken yapılan işlemde tahtanın sadece başlangıçta ve son durumda yatay dengede olduğu bilindiğine göre,

I. İşçiler ipi aynı anda çekmeye başlamıştır.

II. İşçilerin işlem boyunca çektikleri ipin uzunlukları birbirine eşittir.

III. İşçilerin başlangıçta ve son durumda ipe uyguladıkları kuvvet tahtanın ağırlığından küçüktür.

Bu yargılardan hangileri kesinlikle doğrudur?

A) Yalnız III B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III

Doğru cevap: C şıkkı

Fakat bazı eğitimciler sorunun cevabın A olduğunu savundu.

 

Sorunun hatalı olduğuna dair bazı sosyal mecralarda şu gibi yorumlar yapıldı:

"2024 LGS 2. Oturum a Kitapçığı Fen Bilimleri 13. Sorunun cevabı "kesinlikle" ibaresi gereğince kesinlikle a şıkkı olması gerekmektedir. Tahta başlangıçta ve sonda dengede olduğu bilinmektedir. Fakat sonun nerede bittiği hususunda bir ifade yoktur. Herhangi bir işçi ipi bir miktar çekerek dengeyi bozduktan sonra diğer işçi ipi sonuna kadar çekip sistemi dengeleye biliyor. Bu durumda işçilerin çektikleri ip eşit olmayabilir. Sorunun cevabı a şıkkı olmalıdır."

"Mill eğitim BAKANLIĞINA__LGS 2024 a kitapçığı fen 13. Soru - basit makineler - cevap a olmalıdır. Çok açık bir hatadır. Bunun bir an evvel düzeltilmesini ve çocuklarımızın haklarının yenmemesini talep ediyorum. Bunun vicdani ağırlığı ömür boyu ödenmez. Sorunun cevabı "a" dır. Çok net. Tekrar soruyu fen hocalarına danışıp tekrar değerlendirin. Kimsenin hakkını yemeyin. 13 yaşında kuzu bunlar. Yazıktır günahtır."

"LGS de çıkan a kitapçığındaki 13. Fen sorusunun cevabı kesinlikle a şıkkı olmalı. Lütfen çocukların hakkı yenmesin. Sadece 1 defa görebildikleri bir sınavda bir sorunun bile değeri bizler için önemli. Çocukların girdiği stres yeter bunun karşılığı bu olmamalı."

"LGS a kitapçığı fen bilimleri 13. Sorusunu oğlum a şıkkı olarak yapmış. Bir çok öğretmene a'nın doğru olduğu söylüyor. Bende 22 yıllık matematik öğretmeniyim, arkadaşlarımın hepsi aynı şeyi söylüyor."

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin