İkinci öğretim nedir, kapatıldı mı? Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim olmayacak mı?

Üniversitelerde iki eğitim programı bulunuyor. Bunlardan ilki örgün öğretim olarak da bildiğimiz gündüz derslerini içeren program, diğeri ise ikinci öğretim olarak adlandırılan akşam derslerini kapsayan program. YÖK Başkanı Erol Özvar'dan devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarıyla ilgili önemli bir açıklama geldi. Peki, İkinci öğretim nedir, kapatıldı mı? Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim olmayacak mı? İşte detaylar...

Google Haberlere Abone ol
İkinci öğretim nedir, kapatıldı mı? Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim olmayacak mı?

Üniversitelerde eğitim, örgün ve ikinci öğretim olarak ikiye ayrılıyor. Her iki öğretim türü başta eğitim saatleri olmak üzere birçok düzeyde farklılık gösteriyor. İkinci öğretim bölüm puanları örgün öğretim puanlarından daha düşüktür. Özellikle gündüz çalışıp akşam okula gitmek isteyen öğrencilerin tercihinde ikinci öğretim yer alır. Fakat, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarıyla ilgili yapılan değişikliği açıkladı. Bunun üzerine, "İkinci öğretim nedir, kapatıldı mı?" sorusu gündem oldu. Peki, Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim olmayacak mı?

İkinci öğretim nedir, kapatıldı mı? Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim olmayacak mı?

İKİNCİ ÖĞRETİM NEDİR, KAPATILDI MI?

İkinci öğretim, üniversitelerde normal eğitim saatlerinin dışında (örgün eğitim dışında), genellikle akşam saatlerinde gerçekleştirilen eğitim programıdır. İkinci öğretim eğitimleri, çalışan öğrencilere ya da gündüz başka meşguliyetleri olanlar için avantajlı bir seçenektir. Örgün öğretim ile ikinci öğretim müfredat açısından genel olarak aynıdır. Fakat ders saatleri ve puanları farklılık gösterir.

İkinci öğretimde dersler genellikle akşam saatlerinde ve hafta sonları yapılır.

Birinci öğretim (örgün) ile aynı müfredat uygulanır.

Mezuniyetin ardından verilen diploma, birinci öğretimden mezun olan öğrencilerin diploması ile aynıdır.

DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDE İKİNCİ ÖĞREİTM OLMAYACAK MI?

YÖK Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını duyurdu ve vakıf üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının içeriğinde ise değişime gidilebileceğini açıkladı.

Özvar, konuyla ilgili şunları aktardı:

"Bu dönem üniversitelerimizdeki program kalitesini artırmaya yönelik belki de en önemli çalışmamız devlet üniversitelerimizdeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olmuştur. Vakıf üniversitelerinde, devlette olduğu gibi, ikinci öğretim programları yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesi temin edilecektir."

35 YAŞ SINIRI GETİRİLDİ

Özvar, Yükseköğretim Yürütme Kurulunca alınan karar doğrultusunda, gelecek akademik yıldan itibaren Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı açık öğretim programlarına “ikinci üniversite” kapsamında yalnızca 35 yaş üstündeki öğrencilerin kayıt yaptırabileceğini açıkladı ve şunları söyledi:

“Başta öğretmenlik mesleği olmak üzere ülkemizin istihdam dengesini yakından gözeterek bu kararları alıyoruz. Nitekim, farklı ön lisans ve lisans programlarında öğrenim gören öğrencimizin öğretmenliğe geçiş fırsatı yakalamak adına 35 yaş sınırı getirdiğimiz programlara ‘ikinci üniversite’ kapsamında yoğun bir şekilde yöneldikleri görülmektedir. Aldığımız karar bu durumu kontrol altına almayı ve sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlamaktadır."

Geçen sene 1.308 ikinci öğretim programına yaklaşık 80 bin öğrenci yerleşmişti.

 

İKİNCİ ÖĞRETİM DEZAVANTAJLARI NELER?

İkinci öğretim öğrencileri harç ödemek zorundadır. 

Akşam eğitimi olduğundan ulaşım sıkıntısı yaşayabilirsiniz.

Daha çok gündüzleri okul etkinlikleri olduğundan, ekstra etkinlikler için de okula gitmek zorunda kalabilirsiniz.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin