2024 lise taban puanları ve yüzdelik dilimleri, LGS (Liselere Geçiş Sınavı) sonuçlarının açıklanmasıyla merak konusu oldu. Öğrenciler, 28 Haziran'da erişime açılan LGS sınav sonuçlarını https://www.meb.gov.tr/ adresinden öğrendi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) duyurusuna göre adaylar, 28 Haziran-17 Temmuz 2024 tarihleri arasında e-Okul üzerinden lise tercihlerini yapacak. 2024 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu'na göre tercih işlemlerini yapacak olan 8. sınıf mezunları, hangi lisenin kaç puan olduğunu, il il araştırmaya başladı. Peki, LGS Fen Lisesi, Meslek ve Teknik Lisesi, Anadolu Lisesi, İmam Hatip Lisesi taban puanları açıklandı mı? İşte 2024 lise boş kontenjanlar ve puanları...
2024 LİSE TABAN PUANLARI VE YÜZDELİK DİLİMLERİ
2024 Lise taban puanları ve yüzdelik dilimleri henüz açıklanmadı. LGS tercihlerinin ardından 2024 lise taban puanları ile yüzdelik dilimlerinin ek yerleştirmelerde belli olması bekleniyor. Öğrenciler, LGS tercihlerini 2023 yılı lise taban puanlarına göre yapacak.
e-Okul üzerinden 2023 LGS taban puanları ve yüzdelik dilimleri erişime açıldı.
LGS FEN, MESLEK VE TEKNİK, ANADOLU, İMAM HATİP LİSESİ TABAN PUANLARI 2024
LGS Fen Lisesi, Meslek ve Teknik Lisesi, Anadolu Lisesi ile İmam Hatip Lisesi 2024 taban puanları henüz belli olmadı. Öğrenciler 2023 yılına ait lise taban ve tavan puanlarına göre tercihlerini yapacak.
Liselerin hangi ilde bulunduğuna ve eğitim diline göre taban puanları değişiklik gösterebiliyor.
Adaylar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Sınavlı/sınavsız okul boş kontenjan ve sınavlı okul taban puan bilgilerine e-Okul sayfasından erişebilir.
2024 LGS KAÇ TERCİH YAPILABİLİYOR?
2024 yılında LGS'de öğrenciler, ilk önce yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapacak. Yerel yerleştirmeden ilk 3 okulu kayıt alanından seçmek şartıyla, öğrenciler en fazla 5 okul tercih edebilecek. Tercihlerde, aynı okul türünden ((Anadolu lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3'ü seçilebilecek.
Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 olmak üzere toplamda 20 tercihte bulunabilecek.
Yerel yerleştirme tercih ekranındaki "yeşil" renk öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları; "mavi" renk komşu kayıt alanında yer alan okulları; "kırmızı" renk ise il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarını tarif edecek.
LGS YERLEŞTİRME İŞLEMİ NASIL OLACAK?
Merkezî yerleştirme; merkezî sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına merkezî sınav puanı üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yapılacak. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecek.
Merkezî sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yerleştirme yapılacak.
Sınavla öğrenci alan okullarda merkezî sınav puanının eşitliği hâlinde sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne; sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8'inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.
LGS YEREL YERLEŞTİRME NASIL OLACAK?
Yerel yerleştirme işlemleri; okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il, ilçe millî eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacak.
Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılacak.