Kenya Sivil Havacılık Otoritesi (KCAA) tarafından yapılan yazılı açıklamada, vizesiz giriş kararının ertelendiği ve ülkeye giriş yapacak kişilerin vize başvuru prosedürüne uyması gerektiği belirtildi.
Vizesiz geçiş uygulamasının yürütüldüğü Elektronik Seyahat Yetkilendirme (ETA) Sistemi'nin geliştirme ve uygulama sürecinde olduğu bilgisi paylaşılan açıklamada, "Vize gerektiren ülkelerden Kenya'ya gelen tüm yolcular, ETA sistemi yürürlüğe girene kadar her zamanki gibi vize başvurusu yapmaya devam edecek." ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, vizesiz giriş uygulamasının başlama tarihinin daha sonra açıklanacağı bilgisi paylaşıldı.
Kenya, tüm ülkelere vize zorunluluğunu kaldırma kararıyla 2027'de turist sayısını 4,5 milyona çıkarmayı hedefliyordu.
Kenya Devlet Başkanı William Ruto, İngiltere'den bağımsızlığı kazanmalarının 60'ıncı yılı dolayısıyla 12 Aralık'ta düzenlenen törende 2024 itibarıyla ülkeye girişte vize şartını kaldırdıklarını duyurmuştu.
Hint Okyanusu'na kıyısı olan Kenya, dünyanın en zengin doğal ve vahşi yaşamına ev sahipliği yapıyor. Ülkede bulunan 10'dan fazla milli parkta yaşam süren yabani hayvanları doğal ortamlarında görmek için her yıl yüzbinlerce turist Kenya’ya gidiyor. Safari turlarıyla da ünlenen Kenya'da turizm önemli bir gelir kapısı olarak biliniyor.
KOSOVA AVRUPA BİRLİĞİ'NE VİZESİZ SEYAHATE BAŞLADI
Kosova vatandaşları için 1 Ocak itibariyle Schengen bölgesi için vizelerin kaldırılmasının ardından ilk günden yüzlerce Kosovalı AB ülkelerine seyahat etmek üzere Priştine havaalanına akın etti. Kosova, Batı Balkanlar'da AB'ye seyahat etmek için hala vizeye ihtiyaç duyan tek ülkeydi.
Oğluyla birlikte iki günlük bir ziyaret için Viyana'ya giden Habib Spahiu, "Artık Avrupa'nın her yerini gezebildiğim için kendimi bir kuş kadar özgür hissediyorum" dedi.
AB üye ülkelerinden gelen zorlu talepler ve iç anlaşmazlıklar süreci uzun yıllar geciktirdi. 2018'de AB tüm gerekliliklerin yerine getirildiğini söyledi ancak Fransa ve Hollanda yeni bir göç dalgasından korkarak kararı erteledi.
Kosova 2008 yılında Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti ancak Sırbistan, Rusya ve Çin'in itirazları nedeniyle halen BM üyesi bir devlet olmak için mücadele ediyor. Devlet statüsü 110'dan fazla ülke tarafından tanınıyor ancak 1,8 milyon vatandaşı 20'den az ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor.
EN YOKSUL ÜLKELERDEN BİRİ
Kosova hala Avrupa'nın en yoksul ülkelerinden biri ve pek çok kişi vize muafiyetini iş bulmak için bir fırsat olarak görüyor.
Kosovalılar da diğer Balkan ülkeleri gibi Schengen bölgesine 180 günlük süre içinde 90 güne kadar vizesiz gidebilecek. Böylece 1 Ocak'tan itibaren Batı Balkanlardan söz konusu bölgeye vizesiz seyahat edemeyen ülke kalmadı.
Biniş kartını almak için bekleyen ve ismini vermek istemeyen bir inşaat işçisi, "Birkaç günlüğüne Almanya'ya iş bakmaya gidiyorum ve çalışma vizesine başvurmak için tekrar döneceğim" dedi.
ÇALIŞMAYA KIRMIZI IŞIK
Hükümet, insanların 180 günün 90 günü turist olarak kalabileceklerini ancak çalışamayacaklarını belirten Schengen kurallarını kötüye kullanmamalarını istedi.