Tayvan-Çin gerginliği sürüyor. Tayvan'dan Çin'e: Barış tek seçenek askeri ve siyasi tehditlerine son ver

Yeni Tayvan Devlet Başkanı Lai, Çin'e "Barış tek seçenek" diyerek askeri ve siyasi tehditlere son verilmesi çağrısında bulundu. Çin'in kendi toprağı olarak gördüğü ancak 1949'dan beri fiili bağımsızlıkla demokratik şekilde yönetilen Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artırması, Ada'nın ana kara ile birleşmesi için güç kullanma tehdidine yol açıyor.

Google Haberlere Abone ol
Tayvan-Çin gerginliği sürüyor. Tayvan'dan Çin'e: Barış tek seçenek askeri ve siyasi tehditlerine son ver

Tayvan'ın yeni Devlet Başkanı Lai Ching-te, Çin yönetiminden askeri ve siyasi tehditlerine son vermesini isteyerek görevine başladı. 

euronews'teki habere göre Pekin ile egemenlik ihtilafı içindeki ada ülkesinde ocak ayında yapılan başkanlık seçimlerini kazanan Lai, başkent Taipei'deki Başkanlığı Sarayı'nda düzenlenen devir teslim töreninde yaptığı ilk yaptığı konuşmada, "barışın tek seçenek olduğunu" ve "Pekin'in, Tayvan halkının seçimine saygı duyması gerektiğini" söyledi.

Ardından, Taipei'nin merkezindeki Japon sömürge döneminden kalma başkanlık sarayı önünde toplanan kalabalığa hitap eden Lai, Çin'le görüşme çağrısını tekrarladı.

Yeni başkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çin'i, Tayvan'ı siyasi ve askeri olarak korkutmaya son vermeye ve Tayvan'la birlikte küresel sorumluluk üstlenerek Tayvan Boğazı'nda ve bölgede barış ve istikrarın korunması için çok çalışmaya ve dünyanın savaş korkusundan kurtulmasını sağlamaya çağırmak istiyorum. Dünyaya şunu da ilan etmek isteriz: Tayvan, demokrasi ve özgürlükten taviz vermeyecektir. Barış tek seçenektir ve uzun vadeli barış ve istikrar için hedefimiz refahtır."

Adadaki statükoyu korumanın "dünya için kilit önemde" olduğunu vurgulayan Lai, "Umarız Çin, Tayvan ile uzlaşmak için ikili temasların yeniden başlatılması, turizm ve öğrenci değişimleri gibi somut adımlar atar, barış içinde bir arada yaşamanın gerçekleşmesi için çalışır." dedi.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Etiketler Çin tayvan
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin