Son dakika haberi; 27 Kasım'dan beri Suriye ordusuyla çatışan ve hızla başkent Şam'a ilerleyen Esad muhalifi silahlı gruplar, İdlib, Halep, Hama'dan sonra Dera ve Suveyda’ya da ele geçirdi.
Anadolu Ajansı Suriye’nin başkenti Şam’ın güneybatısında rejim güçlerine karşı ilerleyen grupların başkentin güney banliyölerine girmeye başladığını duyurdu.
Protestocular, Şam'ın banliyölerinden Jermana'da Hafız Esad'ın heykelini yıktı.
********
Suriye'nin Ürdün sınırındaki Dera il merkezi, Beşşar Esed rejimi güçleriyle çatışan muhalif grupların kontrolüne geçti.
Ülkenin güneyindeki Dera ilinde rejim güçlerine karşı harekete geçen askeri muhalifler, kırsal kesimde çok sayıda yerleşim yerini ve askeri noktayı ele geçirerek ilerledi. Şiddetli çatışmaların ardından muhalif gruplar, il merkezinin kontrolünü de rejim güçlerinden aldı.
BİR ŞEHİR DAHA ELE GEÇİRİLDİ
Suriye'nin güneyindeki Suveyda il merkezi de muhalif grupların kontrolüne geçti. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ülkenin güneyinde nüfusunun çoğunluğu Dürzi olan Suveyda ilindeki muhalif yerel gruplar, il merkezinde kontrolü sağladı.
Suveydalı muhalif gruplar, dün rejim güçleri ile yaptıkları görüşmede rejimden il genelinden güçlerini çekmesini istemişti. Gruplar, rejim güçlerine kentten çıkmaları için 24 saat süre tanımıştı.
MUHALİFLER, ŞAM'A 10 KİLOMETRE UZAKTA
Muhalifler Sanameyn kentini ele geçirdi. Suriye'de Esad karşıtı muhalif grupların ilerleyişi sürerken muhaliflerin komutanı Hasan Abdül Gani, Sanamayn'ı ele geçirerek Şam'ın güney kapısına 20 kilometre mesafeye kadar ilerlediğini söyledi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nden yapılan açıklamada "Rejim güçleri Şam'a 10 kilometre mesafedeki kasabalardan çekiliyor" ifadelerine yer verildi.
ASKERLER IRAK'A GEÇTİ
Yerel yetkililer ve güvenlik kaynaklarının Reuters haber ajansına bildirdiğine göre çok sayıda Suriye askeri, Irak güçleriyle koordineli olarak El-Kaim sınır kapısından Irak'a geçti.
İRAN PERSONELİNİ ÇEKTİ Mİ?
İran ise Şam yönetimine destek için Suriye'de bulunan personelini, ülkeden çekmeye başladığı öne sürüldü. İran iddiayı yalanladı. İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komitesi üyesi Yakup Rızazade "Suriye’deki askeri danışmanlarımızı bölgeden çekmedik ve Şam Büyükelçiliğimiz halen aktif durumda" dedi.
HALK AYAKLANMALARININ FİTİLİNİN ATEŞLENDİĞİ İL
Suriye'de 2011 yılında halkın özgürleşme talepleriyle başlayan hareketlerin rejim tarafından şiddetle bastırılmak istenmesi üzerine patlak veren iç savaş sürecinde Dera kenti, rejim karşıtı direnişin doğduğu yerlerden biri olması nedeniyle tarihi bir öneme sahip.
Suriye'nin güneyindeki Dera'da bir grup öğrencinin 15 Mart 2011'de okul duvarına, "Ey doktor (Beşşar Esed) şimdi sıra sana geldi" yazmasıyla halk hareketleri başlamıştı.
Dera, 2012-2018 döneminde muhaliflerin hakimiyetindeydi.
İran destekli terörist gruplar ve Rusya'nın askeri müdahalesiyle yeniden güçlenen Esed rejimi, Haziran 2018'de bölgeye kara saldırısı başlattı.
Esed rejimi, Temmuz 2018'de Dera ilinin tümünü ele geçirdiğini ilan etti. Kentin rejim kontrolüne geçmesi sonrası bölgeden binlerce muhalif ve aileleri, ülkenin kuzeyine göçe zorlanmıştı.
NE OLMUŞTU?
Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında 27 Kasım'da Esed rejimi güçleriyle rejim karşıtı silahlı gruplar arasında çatışma başlamıştı.
30 Kasım'da Halep'in merkezinin büyük bölümünü rejim güçlerinden alan rejim karşıtı gruplar, aynı gün tüm İdlib genelinde hakimiyet sağlamıştı.
Gruplar, şiddetli çatışmaların ardından 5 Aralık'ta Hama kent merkezini rejim güçlerinden almıştı.
Rejim karşıtı gruplar, başkent Şam'a açılan stratejik önemdeki Humus ilinin bazı yerleşim yerlerini ele geçirerek burada ilerlemeye başlamıştı.
Suriye Milli Ordusu'nun Halep kırsalında 1 Aralık'ta terör örgütü PKK/YPG'ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nda ise Tel Rıfat ilçe merkezi, terörden kurtarılmıştı.