Soğuk Savaş hortladı. İkinci Küba krizi: Rus nükleer denizaltısı Kazan Küba'da

Rusya'nın en modern nükleer denizaltısı Kazan, Korshakov füze fırlatma fırkateyni ile birlikte Havana limanına yaklaşmak üzere.

Google Haberlere Abone ol
Soğuk Savaş hortladı. İkinci Küba krizi: Rus nükleer denizaltısı Kazan Küba'da

İçinde "Kazan" isimli bir Rus nükleer denizaltısının da bulunduğu donanma grubu an itibariyle hızla Küba'ya yaklaşmakta.

euronews'teki habere göre Rus donanmasının sembolü olan Aziz Andreas haçını taşıyan askeri gemiler, özellikle Rus askeri kapasitesini daha yakından incelemek isteyen ABD donanması tarafından takip ediliyor.

Nükleer enerjiyle çalışan Yasen sınıfı seyir füzesi denizaltısı Kazan'ın dışında grupta bir de Rus füze fırkateyni olan "Amiral Gorshkov" isimli gemi de bulunuyor.

Gruba bir çift yardımcı gemi, bir petrol tankeri ve bir kurtarma römorkörü de eşlik ediyor.

Rus Donanması Başkomutanı Alexander Moiseyev, gemilerin Küba'ya giderken yol boyunca "Atlantik Okyanusu'nda hassas füze silahlarının kullanımına ilişkin" tatbikatlar gerçekleştirdiğini açıkladı.

Uzun yıllardır ABD ambargosu altında olan Küba, Rus askeri varlığının adaya geri dönüşünü memnuniyetle karşılarken Moiseyev, "Tatbikat sırasında fırkateyn ve nükleer güçle çalışan denizaltının mürettebatı, bilgisayar modellemesi yoluyla, 600 kilometreden daha uzakta bulunan ve düşman gemi gruplarını gösteren deniz hedeflerine karşı yüksek hassasiyetli füze silahlarının kullanımını denemektedir" ifadelerini kullandı.

1962 KÜBA KRİZİ

Küba Krizi, Soğuk Savaş döneminde 1962 yılında ABD ile Sovyetler Birliği arasında yaşanan bir kriz. Kriz, Sovyetler'in Küba'ya nükleer füzeler yerleştirmesiyle başladı.

ABD, Küba'ya nükleer füzelerin yerleştirilmesini kabul etmedi ve bunu bir tehdit olarak gördü. Kriz, ABD'nin Küba'yı ablukaya alması ve dünyanın nükleer savaşın eşiğine gelmesiyle son buldu.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin