Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, taşıyıcı annelik uygulamasını "aşağılık" olarak tanımladı ve küresel çapta yasaklanması çağrısında bulundu.
Papa Francis, Vatikan'a akredite büyükelçilere hitaben yaptığı konuşmada savaş, göç iklim gibi büyük krizlerin yanı sıra, taşıyıcı annelik de dahil olmak üzere barış ve insan onuruna yönelik tehditler olarak nitelediği sorunları sıraladı.
euronews''teki habere göre doğmamış çocuğun yaşamının korunması ve bir ticaret nesnesine dönüştürülmemesi gerektiğini söyleyen Francis "Annenin maddi ihtiyaçlarının sömürülmesine dayanan, kadının ve çocuğun onurunun ciddi bir ihlalini temsil eden sözde taşıyıcı annelik uygulamasını aşağılık olarak görüyorum." dedi.
Çocuğun bir armağan olduğunu ve "asla ticari bir sözleşmenin temeli olmadığını" vurgulayan papa uygulamanın evrensel olarak yasaklanması çağrısında bulundu.
Papa Francis daha önce Katolik Kilisesi'nin "kiralık rahim" olarak adlandırdığı bu uygulamaya karşı olduğunu dile getirmişti. Buna karşın, Vatikan'ın doktrin ofisi, taşıyıcı anneliğe başvuran eşcinsel ebeveynlerin çocuklarını vaftiz ettirebileceklerini açıkça belirtmişti.
Taşıyıcı annelik, İspanya ve İtalya da dahil olmak üzere Avrupa'nın bazı bölgelerinde yasaklanmış durumda. Ukrayna ise yabancılar için bu uygulamaya izin veren az sayıda ülkeden biri.
Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı ve Ukraynalı taşıyıcı annelerden doğan bebeklere yönelik tehdit, Ukrayna'nın bu endüstrisini açığa çıkardı.
Eleştirenler ticari taşıyıcı anneliğin yoksul ve savunmasız topluluklardan gelen kadınları hedef aldığını söylüyor. Destekleyenler ise taşıyıcı anneliğin kadınlara çocuksuz çiftlere çocuk sağlama şansı verdiğini ve ticari sözleşmelerin hem taşıyıcı anneleri hem de hedeflenen ebeveynleri koruduğunu belirtiyor.
Taşıyıcı anneliğin yıllardır yasak olduğu İtalya'da konu, Başbakan Giorgia Meloni'nin muhafazakar hükümetinin yurtdışında taşıyıcı annelik yoluyla doğan çocukların her iki ebeveyninin de kayıt altına alınmasına karşı çıkmasıyla gündeme gelmişti.