Japonya'dan 7.1 depremin ardından korkutan açıklama: Son deprem hayra alamet değil

Japonya’da dün sekiz kişinin yaralanmasına neden olan 7,1 büyüklüğündeki sarsıntı pek çok Japon uzman için hayra alamet değil. Uzmanlar olası bir "mega deprem" konusunda endişeli. Öte yandan bugün meydana gelen 5.3'lük depremin ardından birçok şehir için 'güçlü sarsıntı' uyarısı verildi.

Google Haberlere Abone ol
Japonya'dan 7.1 depremin ardından korkutan açıklama: Son deprem hayra alamet değil

Japonya'da dünkü 7,1 büyüklüğündeki depremin ardından bugün de 5.3'lük bir deprem meydana geldi. Bu depremin ardından tsunami uyarısı verilmezken, Japonya hükümeti, Tokyo, Kanagawa, Yamanashi, Shizuoka ve Saitama için acil deprem uyarısı yayınladı.

Öte yandan, Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA), "Başka bir güçlü deprem olasılığı normalden daha yüksek, ancak bu kesin olarak bir depremin meydana geleceğini göstermez" açıklamasında bulundu.

2011'deki yıkıcı depremin ardından yeni bir uyarı sisteminin devreye sokulmasından bu yana ilk kez böyle bir uyarı yapılıyor.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, bugün yaptığı açıklamada, Orta Asya'ya yapmayı planladığı geziyi iptal ettiğini duyurdu.

YILDA YAKLAŞIK 1500 DEPREM OLUYOR

7,1 büyüklüğündeki sarsıntı sırasında dün trafik ışıkları ve araçlar hasar gördü, ancak büyük bir hasar rapor edilmedi. Yangın ve Afet Yönetim Ajansı, birçoğu düşen nesneler sonucu olmak üzere sekiz kişinin yaralandığını bildirdi.

Pasifik "Ateş Çemberi" boyunca çeşitli tektonik plakaların kesişme noktasında yer alan Japonya, dünyanın sismik açıdan en aktif ülkelerinden biri. Yaklaşık 125 milyon insana ev sahipliği yapan takımadalar, çoğu düşük büyüklükte olmak üzere yılda yaklaşık 1.500 sarsıntıya tanık oluyor.

En şiddetli depremler bile, özellikle anti-sismik bina standartlarının uygulanması ve insanların acil durum önlemleri konusunda bilinçli olması sayesinde genellikle çok az hasara yol açıyor.

Japon hükümeti, daha önce, gelecek 30 yılda ülkeyi vuracak bir mega deprem olasılığının yüzde 70 olduğunu tespit etmişti.

Uzmanlara göre, bu sarsıntı Japonya'nın Pasifik kıyılarının büyük bir bölümünü etkileyebilir ve yaklaşık 300 bin kişiyi tehdit edebilir. Uzmanlar, "Depremleri önceden tahmin etmek mümkün olmasa da, bir depremin meydana gelmesi genellikle başka bir depremin meydana gelme olasılığını arttırır" diyor. Ancak başka bir deprem riski arttığında bile bunun "her zaman düşük" kaldığını söylüyorlar.

Japonya'da şimdiye kadar kaydedilen en güçlü deprem, 11 Mart 2011'de kuzeydoğu kıyılarında meydana gelen ve yaklaşık 20 bin kişinin ölümüne ya da kaybolmasına neden olan ve tsunami oluşturan 9 büyüklüğündeki depremdi.

Etiketler dünya japonya deprem
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin